Volledig scherm
Black Friday, drukte in het centrum van Enschede, ook bij modezaak Pico Women aan De Heurne. © Robin Hilberink

Black Friday ook in Enschede razend populair: ‘Leuk voor traffic’

Grote ketens stunten met fikse kortingen tijdens Black Friday. De typisch Amerikaanse winkeldag is ook in Enschede razend populair. Wat doen de lokale middenstanders met deze hype? We gaan winkelen.

Pico Women Fashion & More:

20 tot 40 procent korting op de collecties van meer dan 40 merken

Het begint met Surprising Wednesday en eindigt met Cyber Monday. Jaarlijks doet de damesmodezaak mee met Black Friday. Meerdere dagen zelfs. "We willen alle klanten de gelegenheid geven", zegt eigenaresse Miranda Boeve. Dit jaar pakt ze het samen met haar man Marcel wel anders aan. Vanwege de 'uitverkoopcentrale' Hudson's Bay. "Daarom hebben we dit keer ook kortingen van 30 en 40 procent." 

Maar eigenlijk zouden alle winkeliers zich moeten houden aan de 'ongeschreven regel' van 20 procent korting, vinden ze. Miranda: "Want het lijkt er nu op dat winkels elkaar gaan overbieden." Bij de Zara hangen ze er vandaag met de benen uit, de Spaanse kledingketen stunt met kortingen van wel 50 procent. Bij Hudson's Bay 60 procent. Daar kun je als kleine zelfstandige natuurlijk niet tegenop. Bij Pico hangen hele andere collecties en merken. "Maar iedereen is gek op korting", weet Miranda.

Tweedehandskledingwinkel Tante Cor: 30 procent korting op alle zwarte artikelen

"Leuke actie he?" Medewerkers Margreet Schole en Miranda Horstman zijn duidelijk tevreden. Ja het is een hype, maar het is vooral ook erg leuk om mee te doen met Black Friday, vinden ze. Aan de kledingrekken hangen vesten van 12 euro, broeken van 9,50. En dan moet de korting er nog vanaf.

Margreet: "Als klanten eenmaal binnen zijn, nemen ze vaak meer mee. Dat is het voordeel van zo'n actie." En mensen gaan voor deze dag toch eerder de stad in. Miranda: "Een vaste klant van ons komt altijd op dinsdagmiddag. Vandaag kwam ze speciaal voor onze actie met zwarte artikelen. Weet je wat ze kocht? Een roze jas."

Danel Optiek: bij aankoop van elke tweede bril, 50 procent korting op het tweede paar glazen

"Black Friday is goed voor de traffic in de binnenstad", zegt eigenaresse Mariska Danel. En dan wil je daar als winkelier toch graag aan meedoen. "Klanten vroegen ook of we nog een actie hadden." Maar een bril is toch een ander product dan een broek. "We hebben niet heel veel reacties op onze actie gehad", zegt ze eerlijk. 

Terwijl de korting zo 300 euro kan zijn. "We hebben als brillenzaak deze actie ook niet echt nodig. Het past wellicht toch beter bij andere producten waarbij klanten gemotiveerd kunnen worden hun aankoop echt vandaag te doen."

Gameshop Twente: 30 procent extra korting op alle sale

"Mensen wachten nu echt met grote aankopen tot Black Friday", zegt een jongen achter de toonbank. Er staat vandaag ook meer personeel dan gebruikelijk. "Normaal gesproken zijn we met één of twee mensen, maar nu met vier of vijf." Veel extra winst haalt de gamezaak er niet uit. 

"Het is meer klantenbinding. Extra winst niet, daarvoor moeten we te veel korting geven en personeel inhuren." Het is een kans om van de sale-artikelen af te komen, maar ook nieuwe en gewilde artikelen gaan met korting weg. "De Dualshock 4 kost nu 38 euro, die gaat volgende week gewoon weer naar 55 euro."

Ghana House Afro shop: 20 procent discount on all cosmetics, hair and synthetics

"Wij merken er nog niet heel veel van, maar we doen toch mee met Black Friday. Je weet nooit of het helpt", zegt een medewerkster, terwijl ze de haren van een klant invlecht.
De klandizie van de afroshop is voornamelijk donker. "Het is hier altijd al erg black", zegt de klant droog.

In samenwerking met indebuurt Enschede