BNNVARA in Enschede op zoek naar Twents talent: ‘Hilversum is niet zo ver weg’

VideoENSCHEDE - Audities staan altijd al bol van de spanning, maar helemaal als ze in een busje voor de deur van je eigen school plaatsvinden én het live op Facebook wordt uitgezonden. De BNNVARA Academy Tour was deze donderdag bij Saxion Hogeschool in Enschede. En daar probeerden een paar jonge talenten uit het oosten hun kans te grijpen. 

Ja, het oosten hebben ze bij omroep BNNVARA al jaren geleden ontdekt. Filemon Wesselink uit Warnsveld heeft er gewerkt, Emma Wortelboer uit Manderveen is momenteel één van de gezichten van de jongerenzender. Om talent van buiten de omgeving rond Hilversum de kans te geven reist BNNVARA twee weken met een knalrode bus door het land. Presentatoren in de dop kunnen auditie doen, maar de omroep is ook op zoek naar mensen met ambities achter de schermen. En dat allemaal voor een plekje in het leer/werktraject van de omroep: de BNNVARA Academy.

“We doen dit ook om te laten zien dat Hilversum echt niet zo ver weg is als mensen soms denken”, vertelt Cathelijne Blok van de BNNVARA Academy. “Talent zit overal, ook in het oosten.” Donderdag is Enschede aan de beurt, een dag eerder was  de karavaan in Zwolle. Volgende week volgen Leiden, Rotterdam en Tilburg nog. 

Twents talent heeft Cathelijne deze donderdagmiddag zeker al gesignaleerd: “Er zitten hele leuke mensen bij. In de bus doen hebben de kandidaten een gesprek met Arda en Oifik. Die zijn allebei via de Academy bij BNNVARA terechtgekomen. Wie doorgaat mag naar de Talent Day 2019 komen. Die is op 22 juni.”

Zenuwen in de rij

In de rij wacht Simone geduldig totdat ze aan de beurt. Zenuwachtig is ze wel een beetje, want werken bij BNNVARA is haar grote droom: “En die kan ik laten uitkomen nu de bus hier is”, vertelt ze over de kans op een uitnodiging voor de Talent Day. “Het lijkt me stiekem heel leuk om voor de camera te staan, maar werken op de redactie ook. Ik studeer Media Informatie en Communicatie op Saxion en dat ben ik eigenlijk wel gaan doen om later bij BNN te gaan werken.”

Mooie programma's

Terwijl Simone in de rij wacht, klinkt er een luid gejuich uit de rode bus. Myla is door naar de Talent Day eind juni. Haar vriendinnen en studiegenoten feliciteren de Doetinchemse. En dat terwijl ze vanochtend nog niet eens wist dat BNNVARA naar Enschede kwam: “We hoorden het op school en een klasgenoot en ik hadden gewoon zoiets van: we gaan meedoen. Maar het is gewoon gelukt!”, zegt ze enthousiast. “Tijdens het gesprek moest ik doen alsof ik iemand interviewde die aan het overlijden was zoals in Over Mijn Lijk. Het lijkt me heel gaaf om bij de televisie te werken en BNNVARA maakt gewoon mooie programma’s.”

Volledig scherm
De bus van BNNVARA bij Saxion in Enschede. © Videostill

In samenwerking met indebuurt Enschede