Kees Koolen
Volledig scherm
Kees Koolen © Robin Hilberink

Businessplan Lithium Werks was één A4-tje

HENGELO - Het bedrijfsplan van Kees Koolen voor Lithium Werks besloeg niet meer dan een A4-tje. Het voldeed daarmee op geen enkele manier aan de eisen die investeringsmaatschappij Oost NL stelt aan het verstrekken van een lening.

Dat het bedrijfsplan voor Lithium Werks slechts een A4-tje was, zei Kees Koolen zaterdagmorgen op Radio Oost. Koolen kwam vorig jaar juni met het initiatief voor de batterijenfabriek Lithium Werks, waarmee zijn eigen bedrijf Super B mee fuseerde. Om een onderzoeks- en ontwikkelcampus op Technology Base bij Enschede mogelijk te maken, zou een lening van in totaal 7,5 miljoen euro nodig zijn.

Voor dat geld tekenden de Regio Twente (2,5 miljoen), de provincie Overijssel (2,5 miljoen) en Oost NL zelf (ook 2,5 miljoen). Nadien ontstond discussie of die leningen wel volgens de regels waren verstrekt. Vooral de vraag of er wel een bedrijfsplan was, is sinds een publicatie in De Twentsche Courant Tubantia in februari voer voor discussie.

Interne regels

Quote

In mijn ogen, als je een goed business­plan hebt, dan moet je dat kunnen samenvat­ten in minder dan een A4-tje

Kees Koolen

Informatie die vrij kwam na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, door de PVV-fractie in Provinciale Staten, toonde eigenlijk al aan dat dat bedrijfsplan er niet was. Althans, geen bedrijfsplan dat voldeed aan de eigen interne regels van Oost NL.

Dat bevestigde zaterdag Kees Koolen voor de microfoon van RTV Oost. Hij omschreef daar precies wat er wel was: één A4-tje met op de bovenste helft chronologisch de doelen van Lithium Werks voor de komende jaren en daaronder wat dat zou gaan kosten. „In mijn ogen, als je een goed businessplan hebt, dan moet je dat kunnen samenvatten in minder dan een A4-tje”, aldus Koolen. „Bij Booking.com was het 7 regels, bij Über waren het 2 regels.”

Hoe zit het nou eigenlijk met Lithium Werks?

Bad Boekelo

Oost NL stelt echter, bij het verstrekken van een lening, aan het businessplan heel andere, zeer uitgebreide eisen. Koolen: „Oost NL is best veel betrokken geweest bij het maken van de plannen. We hebben een stuk van hotel Bad Boekelo een paar maanden afgehuurd. Daar waren we af en toe met 80 man en bij die sessies waren ook vaak een paar mensen van Oost NL. Dat ging over onze lange termijn hoofddoelstellingen. Er is natuurlijk enorm veel discussie over wat een businessplan is door adviseurs en andere mensen die zelf nooit een bedrijf gebouwd hebben.”

Eén zin

Koolen zegt dat hij niet van plan was aan de eisen van Oost NL te voldoen en dat ook niet heeft gedaan. „Als je echt een goed plan kunt maken, kun je dat heel kort en krachtig samenvatten, zodat je binnen een minuut aan mensen kunt uitleggen wat je wil bereiken. Als je een marathon wil lopen binnen 3 uur, dan moet je daar een plan voor maken, natuurlijk. Maar dan is je businessplan ‘Ik wil een marathon lopen in 3 uur’. Punt. Eén zin. Dat is een businessplan. Natuurlijk moet je wel meer dingen doen. Kwalificeren, eerst 10 kilometer lopen. Maar als je dat grote doel voor ogen hebt, dan weet je ook wel wat je er voor moet doen.”

Informatie

Het A4-tje was de kern van het businessplan van Lithium Werks. „Dat is vandaag nog steeds zo”, zegt Koolen. „Maar rondom dat A4-tje hebben wij wel drie- tot vierhonderd slides gemaakt, met allemaal subonderwerpen. De informatie die Oost NL wilde hebben, die heb je gewoon niet als startup. Er zijn mensen in de politiek die wel vinden dat je al die informatie kunt vragen. Ik heb daar een andere mening over.”

Accountant

Er loopt momenteel nog een accountantsonderzoek naar de rechtmatigheid van de lening die door Oost NL is verstrekt. De uitslag is al twee keer uitgesteld. In de algemene vergadering van aandeelhouders van Oost NL zou gemeld zijn, dat bij de lening alles volgens de interne regels zou zijn verlopen.

In samenwerking met indebuurt Enschede