Volledig scherm
© anp

Cel- en werkstraf voor Enschedeër na belediging en bedreiging

ENSCHEDE - Enschedeër T. is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een celstraf van een week voor het bespugen van een politieagent. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 150 uur voor het misbruik maken van het alarmnummer 112, het bedreigen van een centralist en het hebben van een hennepkwekerij.

T. is een oude bekende van de politie, want zijn ‘staat van dienst’ is volgens het OM indrukwekkend te noemen. De laatste jaren blijft hij uit beeld van politie en justitie, tot hij in januari en februari van dit jaar plotseling weer opduikt. Als in twee dagen tijd bijna vijftig keer naar het alarmnummer 112 wordt gebeld en de centralist aan hem vraagt waar hij woont, begint de ellende opnieuw.

Ernstige bewoordingen

T. vertelt waar hij woont, maar ontsteekt daarna in woede en bedreigt en beledigt de telefoniste. Dat gaat in zulke ernstige bewoordingen, dat de politie hem thuis opzoekt. En daarbij ontdekken de agenten een professionele hennepkwekerij met meer dan 350 planten. Een paar dagen later spuugt hij een agent in het gezicht als hij wordt gecontroleerd nabij een tankstation. 

‘Kankerhoer’

T. heeft niet de moeite genomen naar de rechtbank te komen om zijn eigen zaak bij te wonen. In zijn verklaringen bij de politie bekende hij de feiten. Het bellen naar 112 was hem door microben in zijn oor ingefluisterd en door de geheime dienst, zo verklaarde T. Dat hij de centralist voor ‘kankerhoer’ had uitgemaakt en haar had gedreigd door haar hoofd te schieten was volgens hem vrijheid van meningsuiting.

Daar dachten zowel het OM als de rechtbank gisteren duidelijk anders over. T. heeft last van psychoses en in dat licht moet zijn misbruik van 112 en het bedreigen van de centralist worden gezien, vond de reclassering. Hij heeft zich vrijwillig laten opnemen in een GGZ-instelling. Hem wacht nu dus een week cel en een forse taakstraf.

In samenwerking met indebuurt Enschede