Chinese kunstenaar schildert de bergen van Enschede

VideoENSCHEDE - De Chinese kunstenaar Weng Daosheng, woonachtig in zusterstad Dalian, schenkt Enschede zijn perspectieven. Die legde hij vast in zijn schilderwerk. „Het moeten uitzichten op de stad zijn die hier nog niet eerder waren.”

De Chinese kunstenaar legt uit hoe hij te werk gaat. „Mijn geboorteplaats Wenzhou ligt diep in de bergen, nabij de grote berg Yandang. In mijn jeugd zag ik hoge pieken, vreemde rotsvormen en open lucht. Hier zijn geen bergen, maar er is wel veel lucht.” Weng vroeg zich af hoe hij in Enschede bergen kon ‘zien’.

Perspectief

Daarmee worstelend liep hij door Enschede, terwijl hij nadacht over de Chinese mythe van Shan Hai Jing, een verhaal over hoe verschillende beesten in de bergen op eigen wijze de wereld waarnemen en daardoor meer (en minder) zien dan mensen. „Ik probeer me in te leven in dat perspectief van de beesten en vanaf dat punt mijn verbeeldingskracht te laten werken. Die kracht begeleid ik met architectonische patronen.”

Al snel wist Weng welk dier hij uit de Shan Hai Jing voor Enschede nam: de vogel, het beest van de lucht. „Vanuit de vogel keek ik op zo’n manier naar het landschap dat ik toch bergen zag.” Het blauwe, langgerekte schilderij is daarvan het resultaat.

Weng deed dat ook voor de uitzichten op aantrekkelijke huizen in Enschede. „Wat mij opviel aan Enschede en andere westerse steden is het patroon van de binnenstad. Het heeft een centraal plein waar alle de wegen en straten op uitkomen. Vanuit de lucht is dat gelijk de zon. Dat bestaat niet in China.”

De tentoonstelling Beyond Images is tot en met zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur te bezichtigen.

Volledig scherm
Weng Daosheng: „Wat mij opvalt aan Enschede is het patroon van de binnenstad. Het heeft een centraal plein waar alle de wegen en straten op uitkomen.” © Annina Romita

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

  1. Forse waardedaling Turkse Lira ook voelbaar in Twente
    PREMIUM

    Forse waardeda­ling Turkse Lira ook voelbaar in Twente

    ENSCHEDE - De forse waardedaling van de Turkse lira wordt, zij het beperkt, ook merkbaar in Twente. Zo koopt de Turks/Twentse supermarkteigenaar goedkoper Turks groente en fruit in en wordt textiel uit Turkije interessanter om te importeren. Er is ook een keerzijde, Twentse bedrijven die hun producten naar Turkije exporteren, lopen het risico klanten te verliezen omdat die het Nederlandse product niet meer kunnen betalen.

In samenwerking met indebuurt Enschede