Volledig scherm
Annejet Brandsma studeert af in Cross Media. © Frans Nikkels

De AKI in Enschede groeit, want er is vraag naar creativiteit

Nog nooit was het aantal kandidaten zo laag: slechts 36 studenten doen deze week examen bij AKI ArtEZ in Enschede. Toch bevindt de kunstopleiding zich juist nu in een periode van groei.

Volgens hoofd opleidingen Ina Bode is de dip in het aantal afgestudeerden op de AKI slechts een momentopname. "Vier jaar geleden waren er veel interne problemen. De effecten daarvan zie je nu terug bij de examens. De groep die toen instroomde, staat nu aan de eindstreep. Gelukkig zijn we er in geslaagd het tij te keren."

De problemen bij de AKI behoren tot het verleden, stelt Bode. Als hoofd van de succesvolle opleidingen Cross Media Design en het relatief nieuwe Moving Image zag ze het aantal studenten alleen maar groeien. Voor het komend jaar kreeg de Enschedese opleiding drie keer zoveel aanmeldingen. "Een aantal van onze opleidingen heeft een top-beoordeling gekregen in de jaarlijkse gids van het hbo. Dat zie je in deze cijfers terug. Studenten weten waar de AKI voor staat. We worden ook steeds internationaler. Vanaf september bieden we ons complete onderwijs engelstalig aan. Een opleiding als Moving Image trekt studenten uit de hele wereld."

In september telt de AKI circa driehonderd studenten. Zo'n 125 nieuwe studenten stromen in. Bode: "Veel meer dan vroeger doet het bedrijfsleven een beroep op creativiteit en kennis in nieuwe media. Wij leiden mensen op die creativiteit bezitten."

De 36 studenten die tot en met woensdag hun werk tonen in het AKI-gebouw aan de Hulsmaatstraat vormen de kleinste lichting ooit. "Door alle bezuinigingen stonden kunst en cultuur toen in een kwaad daglicht", aldus Bode. "Als er ooit een lichting studenten gemotiveerd was, dan was het wel deze."

Annejet Brandsma, een van de 36 afgestudeerden, ziet ook vooral voordelen. "De aandacht voor ons was heel groot. Mijn tijd op de AKI was voor mij dan ook een vruchtbare tijd. Ik heb me hier kunnen ontwikkelen op een manier zoals ik die nooit had kunnen dromen."

In samenwerking met indebuurt Enschede