Volledig scherm
John Spruit © Jaap Hoekzema

De wereldkampioen stamppot koken komt uit Twente

ENSCHEDE - Dat een stamppot niet beperkt hoeft te blijven tot rookworst, spek en een kuiltje jus bewijst chef-kok John Spruit. De eigenaar van Bistro het Koetshuis in Enschede mag zichzelf sinds vrijdag wereldkampioen stamppot koken noemen.

Van chef-koks tot hobbykoks tot huismoeders; zo’n 70 deelnemers deden vrijdag hun best om de allerlekkerste stamppot te maken. Ze kwamen uit alle windstreken van de wereld. Want wie denkt dat stamppot puur Hollandse pot is, heeft het mis. „Dat dacht ik ook, maar dit wordt niet alleen in Nederland gekookt. In Amerika heet het bijvoorbeeld mashed potatoes. Je krijgt daardoor leuke variaties. Iemand uit Senegal maakte bijvoorbeeld een hele spicy stamppot.”

Pastinaakstamppot

Maar ze konden allemaal niet tippen aan de, naar eigen zeggen, ‘aparte’ stamppot van Spruit. Hij maakte een pastinaakstamppot, met coquilles en rozijnen geweld - een proces om ze zachter en sappiger te maken - in een Oloroso sherry uit 1980. Daaraan voegde hij een beurre noisette (gesmolten boter, red.) toe met vers gebrande hazelnoten en hij serveerde het geheel in de schelp. Ik wilde laten zien dat je ook op hoog niveau een stamppot kunt serveren, en niet alleen bij grootmoeder op tafel.”

Het geheim van een goede stamppot? Dat zit hem volgens de kersverse stamppotkampioen in de aardappel. Het moet een goede, kruimige aardappel zijn. Ik gebruik zelf veel roomboter, dat maakt het lekker smeuïg. En de kooktijd is natuurlijk van groot belang. Je kunt een aardappel tot pap koken maar dan is het niets meer waard. En uiteindelijk moet je de aardappel goed op smaak brengen, want een aardappel zelf is gewoon flauw.”

Supermarktketens

Dat Spruit zich na drie jaar 'eindelijk' wereldkampioen mag noemen, maakt hem razend enthousiast. Het is een goede tijd om stamppotkampioen te zijn, want stamppot is helemaal hot. Je kunt de televisie niet aanzetten zonder dat Frans Bauer zingt over stamppot. Ik ben ook al benaderd door supermarktketens, want ze willen mijn stamppot in de schappen hebben liggen. Da’s toch geniaal?

Wie benieuwd is naar de prijswinnende stamppot kan hem vanaf donderdag proeven bij Bistro het Koetshuis. 

Volledig scherm
De winnende stamppot © Jaap Hoekzema

In samenwerking met indebuurt Enschede