Volledig scherm
Enschedeër Jan van Lijf zag van dichtbij hoe Duncan Laurence het Songfestival won. © Jan van Lijf

Deze Enschedeër was erbij in Tel Aviv: ‘Rillingen over je lijf’

TEL AVIV/ENSCHEDE - ‘Een geweldige toevalstreffer’, noemt Jan van Lijf zijn bezoek aan het winnende optreden van Duncan Laurence. Want al jaren geniet de Enschedeër van het Songfestival, maar nog nooit eerder zat hij tijdens de in de zaal. „Zijn optreden was fantastisch.”

De adrenaline mag dan een beetje zijn gezakt, maar als Enschedeër Jan van Lijf zondagmiddag door de straten van Tel Aviv loopt is hij nog altijd lyrisch. „Eindelijk weer een Nederlandse winnaar, en ik was erbij. Die ontlading toen Duncan won, daar krijg je gewoon de rillingen van.”

De afgelopen 44 jaar dacht Van Lijf regelmatig aan de vorige Nederlandse Singfestivalwinst, waarin de in Enschede woonachtige zangeres Getty Kaspers een hoofdrol speelde. „Nadat ze met Teach-In won werd ze gehuldigd op het balkon van het stadhuis. Dat ben ik nooit vergeten. Ik zie haar nog met een open Amerikaan door de stad gereden worden. En nu hebben we een nieuwe Nederlandse winnaar!”

Apotheose

In de grote concertzaal in Tel Aviv zag Van Lijf een geweldig optreden van Duncan Laurence. „Hij deed het fantastisch. Je merkte het direct na afloop: het bleef een seconde muisstil, waarna er een oorverdovend applaus klonk. Tijdens het uitdelen van de punten werd het toch nog spannend, maar met een geweldig resultaat.”

Het volgende  ‘kippenvelmoment’ beleefde de Enschedeër bij het verlaten van de zaal. „Een aantal fans uit andere landen waren teleurgesteld of zelfs boos. Maar de Nederlanders die elkaar tegenkwamen omhelsden en feliciteerden elkaar. Je krijgt er kippenvel van als je merkt dat Nederlanders dan zo naar elkaar toe trekken.”

Complimenten

Van Lijf is sinds zondag in Tel Aviv, en raakte de afgelopen week onder de indruk van de stad en het Songfestival. „Tel Aviv is geweldig, maar je moet ook grote complimenten maken aan de organisatie. Echt in de hele stad leeft het evenement. En dan de concertzaal, die enorm groot is maar waar toch een knusse sfeer heerste. Ik ben diep onder de indruk.”

In samenwerking met indebuurt Enschede