Dit waren 5 van de opvallendste Twentse DWDD-fragmenten
ENSCHEDE - Nog één keer zegt Matthijs van Nieuwkerk het vanavond: ‘De Wereld Draait Doorrrrr’. Om 19.00 uur begint de allerlaatste DWDD, het tv-programma dat de afgelopen vijftien jaar voor tal van mooie tv-momenten zorgde. Wij zetten vijf opvallende, Twentse fragmenten op een rij.
1. De bijna afgezaagde arm van Erik Dijkstra
Een Twentse avond bij DWDD, op 1 november 2017. Wielerlegende Hennie Kuiper is al aan het woord geweest en er kwam een Twentse paddenstoel in beeld, alvorens journalist en tv-presentator Erik Dijkstra uit Glanerbrug iets mag zeggen over de nieuwe trainer van FC Twente: Gertjan Verbeek.
„Daar (met Verbeek, red.) ben ik heel blij mee. En waarom? Hij is een beetje gek. Het is een rare floeper”, begint Dijkstra. Hij baseert zich op een ontmoeting met Verbeek, bij diens woning in de bossen tussen Heino en Dalfsen. Een huis dat de trainer zelf heeft gebouwd. Dijkstra ging met zijn collega Frank Evenblij langs voor een item voor tv-programma Bureau Sport.
„We zouden meehelpen. Maar goed. Tv, da’s een beetje illusie. We dachten dat we voor de vorm even een jas aan moesten doen of een hamer vast moesten houden. Maar dat was niet de bedoeling hè? We kregen echt gereedschap in onze klauwen. Ik heb toen onder leiding van Gertjan Verbeek mijn arm er bijna afgezaagd. Ik kreeg een kettingzaag in mijn klauwen en Verbeek zei: ‘En nou aan het werk hè! En geen flauwekulletjes!’.” Het bewuste fragment is vervolgens te zien in DWDD.
Spoiler alert: Dijkstra stelt zich een beetje aan. Maar alleen al de aanblik van Frank Evenblij, die op een afstandje achter een boom gaat staan, is het kijken waard!
2. Misschien wel de mooiste ode aan Willem Wilmink
Sinds het najaar van 2017 staat DWDD met enige regelmaat stil bij het leven en de werken van Willem Wilmink, dichter, zanger en schrijver uit Enschede. „Niet omdat daar aanleiding voor is, maar omdat we daar zin in hebben”, kondigde Matthijs van Nieuwkerk destijds aan.
De presentator prees de in 2003 overleden Enschedeër om zijn ‘oases van zachte, wijze en vooral lieve virtuositeit’. Eén van de mooiste odes aan Wilmink is te horen op 13 december 2017.
Van Nieuwkerk: „We vonden dat zijn, volgens velen, mooiste liedje dit jaar nog móest klinken. En we hebben geluk. Op de piano Cor Bakker, en Kees Prins gaat het zingen: ‘Frekie’, van Willem Wilmink.” Het duo kreeg lof voor deze vertolking van ‘Frekie’.
3. De hongervlucht van Tom Egbers’ voorouders
De Wereld Draait Door is ook het programma waarin televisiemakers iets mogen vertellen over een nieuwe programma dat op de buis komt. Zo is op 21 november 2019 geboren Almeloër Tom Egbers te gast om te praten over zijn nieuwe serie Toms Ierland.
Niet zomaar een serie, maar één die deels over Egbers zelf gaat. Zijn moeder is Engels. Haar vader, Egbers’ opa dus, is qua bloed 100 procent Ier: Thomas Duffy.
„Ik ben naar hem vernoemd. Hij heeft nooit in Ierland gewoond, want zijn voorouders zijn in de negentiende eeuw gevlucht vanwege de honger, naar Engeland. Net als een heleboel Ieren”, vertelt Egbers in de uitzending.
Er ontvouwt zich een mooi gesprek tussen Van Nieuwkerk en Egbers, die zich behalve Almeloër ook een beetje Iers voelt. En dat levert een twinkeling in zijn ogen op.
4. Hugo Borst valt Ilse DeLange verbaal aan
Een clash is het niet. Daar heb je minimaal twee personen voor nodig en in dit vrij recente fragment is er eentje in de aanval en laat de ander het allemaal langs zich afglijden.
We hebben het over de kritiek van tv-persoonlijkheid Hugo Borst op zangeres Ilse DeLange. Laatstgenoemde is te gast bij DWDD nadat ze een Edison, een van de grootste muziekprijzen van Nederland, heeft gewonnen voor het beste album van het jaar. Het was haar negende Edison.
Borst zit ook aan tafel en is duidelijk niet gekomen om de geboren Almelose te pleasen. Met een opmerking als ‘In dit hele kleine kikkerlandje scoor je, val je op en verder niet’ en een vraag als ‘Straks gaat de tijd een rol spelen en word je een oudere vrouw, heeft dat nog invloed op je optredens?’ haalt hij zich de woede van veel kijkers op zijn hals.
DeLange blijft prima overeind en antwoordt op die laatste vraag ‘Ik denk dat het alleen maar interessanter wordt’. Het levert haar applaus van het publiek in de studio op.
Overigens is Ilse DeLange één van de muzikanten die deze vrijdagavond optreedt in de allerlaatste DWDD.
5. De billetjes van Herman Finkers
Tot slot opnieuw een fragment van kortgeleden. Herman Finkers en Johanna ter Steege, beiden afkomstig uit Twente, vertellen in DWDD over de film ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ waarin zij de hoofdrollen vertolken.
Finkers speelt een echtgenoot die helemaal gek wordt van zijn vrouw en daarom maar doet alsof hij aan dementie lijdt, om zo in een tehuis te worden geplaatst. Op een zeker moment staat hij middenin de nacht bij de overburen voor de deur, terwijl hij - zogenaamd dus - denkt dat het zijn eigen huis is.
De scène heeft letterlijk weinig om het lijf. Finkers is bijna naakt. Maar voordat de regie van DWDD het fragment laat zien, moet Ter Steege even graven in haar geheugen om erachter te komen om welk shot uit de film het precies gaat.
„We mogen toch gaan kijken naar dat fragment dat jij denkt dat jij bij de buren woont?”, vraagt Van Nieuwkerk voor de zekerheid aan Finkers. Dan heeft Ter Steege het door: „Oh, met die mooie Ten Cate-witte onderbroek, met die schuddende billetjes!”. Finkers reageert meteen: „Ja, ze is heel enthousiast over mijn billetjes.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMKuipers & Kuipers
‘Toscane was in shock, hoe durfden ze!’
De wijnwereld zit een stuk complexer in elkaar dan we soms denken. Zo heeft elke herkomstbenaming zijn eigen regels. Bijvoorbeeld hoelang je de wijn op houten vaten moet laten rijpen of welke druivenrassen je mag gebruiken. Soms tot het pietluttige toe.Enschede -
PREMIUM
Adembenemende stilte in gebedsruimte nieuwe Hengelose moskee; aparte campagne voor bouw minaret
Hij is nog niet helemaal klaar. Maar de Ayasofya moskee is wel in gebruik genomen. Zaterdag en zondag is er open dag in het markante pand in Hengelo Zuid. „Dit gebouw verbindt oud en nieuw.”Hengelo -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
PREMIUM
Op boodschappenjacht in Duitsland: een hype of scheelt het echt in de portemonnee?
Enschede -
-
-
PREMIUMmet video
Primeur in Nederland: Vogido in Enschede bewatert veld ondergronds met regendruppels
Nooit meer sproeien op de velden van Vogido. Dat gebeurt nu ondergronds. Het is het eerste sportveld in Nederland dat op deze manier wordt bewaterd.Enschede -
PREMIUMLEZERSPANEL
‘Het risico van de zelfscankassa hebben supermarkten bewust genomen’
Supermarkten luiden de noodklok: klanten stelen steeds meer uit de supermarkt. Per winkel verdween er vorig jaar gemiddeld 66.300 euro aan producten, meldde de branche recent. Dat is zo’n 20.000 euro meer dan een jaar eerder. Komt door de zelfscankassa, beweerde een Almelose bedrijfsleider van een super eerder dit voorjaar. ‘Die is zeer diefstalgevoelig.’ Wat vindt het lezerspanel van de stelling: Supermarkten moeten niet klagen. Laat ze eerst eens de prijsverhogingen beteugelen in plaats van klanten in een kwaad daglicht te stellen.Boekelo, Enschede