Dit zijn de nieuwe Twentse Lid Ridders en Officieren in de Orde van Oranje-Nassau
De lintjesregen in Twente en de Achterhoek leidde tot 151 koninklijke onderscheidingen. Veruit de meeste daarvan gingen ook hier, net als landelijk, naar mannen. Van de gedecoreerden waren er 94 man, 57 vrouw. De regio telt twee nieuwe Officieren in de Orde van Oranje Nassau en veertien nieuwe Ridders. De overigen werden Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Emiel Schoot Uiterkamp (39) is de jongste gedecoreerde van Nederland
Emiel Schoot Uiterkamp uit Hoge Hexel is met zijn 39 jaar de jongste man die bij de Lintjesregen van 2021 wordt gedecoreerd. Hij zet zich sinds 2004 in als vrijwilliger bij Plaatselijk Belang Hoge Hexel, onder andere voor de verkeersveiligheid, duurzame energie en de bouw van bejaardenwoningen. Hij is inmiddels ook al een aantal jaren voorzitter.
Daarnaast is hij vrijwilliger bij het Kulturhus Hoge Hexel, de Gereformeerde Kerk Wierden en de Stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter. Burgemeester Doret Tigchelaar belde hem maandagmorgen via WhatsApp om hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. „Ja, je kunt wel zeggen dat ik verrast was”, zegt Schoot Uiterkamp. „Ik heb eerder verschillende lintjes voor anderen aangevraagd. Dit is een superleuke blijk van waardering.”
Dat hij dit jaar de jongste is mag speciaal zijn, voor Schoot Uiterkamp is vrijwilligerswerk iets heel normaals. „Ik kreeg het met de paplepel ingegoten. Ook mijn moeder zat al bij Plaatselijk Belang. Dus je maakt al als kind van nabij mee dat het belangrijk is je in te zetten voor anderen.” Belangrijkste wapenfeit wellicht: een zendmast voor mobiele telefonie in het dorpje, dat een soort witte vlek was voor mobiele telefonie. „De vergunningen zijn net aangevraagd”, zegt Schoot Uiterkamp verheugd.
Zijn lintje heeft hij nog niet. Dat krijgt hij later opgespeld. Daarvoor komt de burgemeester woensdag speciaal bij hem langs. Vooruitlopend daarop wil hij wel alvast op de foto. „Ja, ik zit ook wel in het fotoarchief van de krant”, bevestigt de decorandus. „Maar op die foto’s sta ik alleen maar gefrustreerd kijkend met een mobieltje in de hand.”
Nicolas Mansfield. Pleitbezorger van opera en cultuur, Nederlander sinds de Brexit
Hij was jarenlang het gezicht van de Reisopera, de man ook die het gezelschap na de zware bezuinigingen van staatssecretaris Halbe Zijlstra weer een plek gaf in het Nederlandse cultuurlandschap. Voor zijn niet aflatende inzet voor kunst en cultuur krijgt hij nu een koninklijke onderscheiding. Nicolas Mansfield, twee jaar geleden getroffen door een hersenbloeding, wordt Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Dat hij als Engelsman de onderscheiding krijgt, maakt zijn benoeming extra bijzonder. Mansfield werd in dat land geboren en gevormd. In 1989 kwam hij naar Nederland, in eerste instantie als zanger in het Groot Omroepkoor, later als koordirigent van de Reisopera waar hij in 2013 werd benoemd tot directeur. De Engelse nationaliteit heeft hij formeel nog steeds, maar vijf jaar geleden besloot hij vanwege de Brexit heel bewust om Nederlander te worden.
Mansfield, woonachtig in Eibergen, krijgt zijn onderscheiding in de gemeente Berkelland. Toch is het vooral in Enschede waar hij zich in maar ook buiten de kunstwereld ontwikkelde tot een bekende figuur. Zo stond hij aan de basis van de jaarlijkse Meezing Messiah, ooit opgezet in nauwe samenwerking met deze krant. Leden van het lezerskoor leerden daarbij zijn gedrevenheid en humor kennen, onder meer tijdens een busreis naar Dresden en Halle in de voetsporen van Bach en Händel.
Als directeur van de Reisopera viel hij op met zijn keuze voor verrassende, moderne ensceneringen van bekende opera’s, maar ook door zijn samenwerking met andere gezelschappen uit de culturele wereld. Ook na zijn hersenbloeding bleef hij zich binnen zijn mogelijkheden inzetten voor de Reisopera. In november vorig jaar nam hij in stilte afscheid.
Over wat hem in de zomer van 2019 tijdens een concert op de Oude Markt overkwam zei hij in een interview met deze krant: „Er is een stuk van mij dood achtergebleven op dat podium op de Oude Markt. Daar moet je om rouwen, maar het is tegelijk de geboorte van iets nieuws. Ik ben een dankbaar mens.”
Dick Timmerman
Dick Timmerman (78) uit Wierden moet bekennen dat hij niet zo heel veel met koninklijke onderscheidingen heeft. „Ik ben wel Oranjegezind hoor. Maar ik vind het heel gewoon om je ergens voor in te zetten. Ik weet eigenlijk het verschil tussen Lid en Ridder niet eens.” Desondanks is hij zeer verguld dat hij nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is. Zijn inzet was toch wat groter dan ‘gewoon’. Hij was onder meer voorzitter en vrijwilliger van korfbalvereniging Blauw Zwart Wierden en medeoprichter, tweede voorzitter en vrijwilliger bij de Stichting Vluchtelingenwerk. „Maar zelf vind ik mijn werk als perkamentmaker het belangrijkst”, zegt Timmerman. „Het in stand houden van dit immaterieel erfgoed leidt ook tot internationale contacten.”
Ben Vrielink
De verdiensten waarvoor notaris Ben Vrielink uit Ootmarsum tot Ridder in de Orde van Oranje is benoemd zijn bijzonder divers, maar liggen vooral in het verlengde van zijn professie. Zo is hij bestuurslid van de stichting Ton Schulten, die tot doel heeft het museum voor de stad te behouden en jongeren kennis te laten maken met kunst. Verder kocht en restaureerde de stichting veel panden in Ootmarsum die zo bewaard bleven. Vrielink, die in de jaren 70 ook raadslid was, was onder meer betrokken bij de stichting Ondersteuning Cultuur Denekamp, die de bevolking in de breedste zin van het woord met cultuur in aanraking liet komen, Kunsten op Straat en de stichting H.A.J. Bekhuis, die subsidies verstrekt aan cultureel maatschappelijke doelen binnen de gemeente Dinkelland.
Vincent Maaswinkel
Vincent Maaswinkel uit Ootmarsum geniet onder meer bekendheid als voorzitter van voetbalvereniging KOSC. Zijn rol bij de ondersteuning van meer Ootmarsumse sportverenigingen was groot, via de stichting Steun Sportaccommodaties Ootmarsum, maar ook als voorzitter van de stichting Vrienden van Zwembad de Kuiperberg, die ervoor zorgde dat het zwembad openbleef. Ook de VVV en de stichting Ton Schulten maakten dankbaar gebruik van de kwaliteiten van Maaswinkel. Burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland noemt Maaswinkel, die benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, ‘verbinder, reorganisator, financieel expert en inspirerend leider op het gebied van sport, toerisme en kunsten’.
Marianne Bernelot Moens-Nijstad
Marianne Bernelot Moens-Nijstad (66) zat tien jaar in het bestuur van de Hengelose muziekvereniging en van 1999 tot 2007 in de barcommissie van Hockey Club Twente. Daarnaast organiseerde ze onder meer tochten voor Rijksmuseum Twenthe. Tegenwoordig is ze nog erg actief, ze ondersteunt een alleenstaande minderjarige asielzoeker en is secretaris bij Alliance Française Twente, een organisatie die als doel heeft de Franse cultuur en taal in stand houden. Zij is daarvoor tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd
Gerard van Noort
Gerard van Noort is al van jongs af aan geïnteresseerd in zendingswerk. In 1973 vertrok hij naar Kameroen waar hij lange tijd in een medisch centrum werkt. In 1977 werd hij secretaris van Stichting Manengouba die het ontwikkelingswerk in Kameroen steunt. De stichting bestaat nu 24 jaar en houdt op te bestaan. De oud-Kameroengangers zijn op leeftijd, veel animo om deze mensen op te volgen is er niet. Van Noort is actief bij De Zwanenhofvieringen in Zenderen. Ook is hij mede-oprichter van het Inloophuis voor dak- en thuislozen, dat in maart 1992 startte. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
François van Haaff
François van Haaff is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zag als oorlogskind de Canadezen de stad binnenkomen. Hij leerde het vak van zweefvliegen op vliegveld Soesterberg en was daarin tot 2016 actief. Hij was zweefvlieginstructeur, chef-instructeur van de Twentsche Zweefvlieg Club (TZC) en erkend zweefvliegradiotechnicus. Hij bekleedde diverse functies in de wereld van het zweefvliegen. Meer dan dertig jaar was hij lid van de commissie Luchtruim & Radiozaken en lid van de Commissie Technische Zaken en werkte mee aan diverse handboeken over dit thema.
Bram Donkers
Voormalig PvdA-wethouder en raadslid Bram Donkers uit Borne is Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Donkers begon in 1996 als raadslid en werd twee jaar later al wethouder. Onder zijn bewind werd onder meer woonzorgcentrum Het Dijkhuis gebouwd.
Nadat hij stopte als wethouder, in 2007, werd hij directeur van hogeschool Windesheim. Na zijn pensionering keerde hij weer terug in de Bornse politiek. Naast zijn betaalde functies deed hij ook veel vrijwilligerswerk, onder meer bij het Landelijk steunpunt Educatie Molukkers, bij de Stichting Vrijwilligerswerk Overijssel en de Stichting Kringloopbedrijf Borne. Ook was hij juryvoorzitter van de Overijsselse vrijwilligersprijs.
Norbert Laane
Ervaring met een ridderorde heeft hij al twintig jaar, maar die is van geheel andere orde dan het lintje dat hij vandaag kreeg. Norbert Laane uit Oldenzaal, in het dagelijks leven advocaat bij KienhuisHoving, is secretaris van de Landscommanderije Nederland van de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem en van de Stichting Steun Heilig Land. Deze katholieke organisaties geven steun aan christenen in het zogeheten ‘Heilig Land’: Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië. Daarnaast vervult Laane bestuursfuncties bij onder meer de Stichting Aveleijn en de Klachtencommissie Woningcorporaties Twente e.o. Laane wordt geroemd om zijn gave om ingewikkelde dingen simpel te verwoorden en hij wordt gezien als een rots in de branding in chaotische tijden.
Frans Jozef van der Vaart Liefde voor kunst en cultuur
Advocaat Frans Jozef van der Vaart uit Enschede is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich in voor kunst, cultuur en onderwijs. De afgestudeerd kunsthistoricus heeft veel publicaties op zijn naam staan. In deze krant pleitte hij ooit voor meer kunst op het werk. Hij zei: „Kunst draagt bij aan een plezierige, inspirerende werkomgeving, is een visitekaartje en biedt bezoekers een moment van verstrooiing.”
Elsbeth Dirkzwager-Menko
Raadslid Elsbeth Dirkzwager-Menko uit Enschede is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was in de jaren 80 mede-oprichter van de werkgroep Twentse Fabrikanten Buitenplaatsen met als doel de buitenplaatsen breder bekend te maken en ze de status van Rijksmonument te bezorgen. Ze is nog altijd betrokken bij Natuur- en Milieuraad Enschede, Lonneker Land en De Tuin der Lusten voor festivals op particuliere landgoederen.
Henk Bolhaar
Voetballiefhebber Henk Bolhaar uit Enschede heeft zich op allerlei manier ingezet om het sportveld voor iedereen een fijne plek te laten zijn. Bij Vogido is hij momenteel vertrouwenspersoon en bij de KNVB heeft hij gepleit voor een meldpunt voor problemen op de amateurvoetbalvelden. Hij stond aan de basis van een ‘zwarte lijst’. Bolhaar was betrokken bij de oprichting van de voetbalacademie FC Twente-Heracles. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Hans Beele
Ondernemer Hans Beele, oprichter van Beele Engineering in Aalten, is een wereldspeler op het gebied van (brand)veiligheid. De wereld veiliger maken is zijn passie, wat leidde tot tal van vindingen op dit vakgebied. Ooit klein begonnen bracht hem dat een prominente plaats in de Quote500. De inwoner van de Gelderse buurtschap Lintelo laat een deel van zijn vermogen ten goede komen aan de gemeenschap. Zo zorgde hij voor het behoud van het plaatselijke Kulturus en investeerde hij miljoenen in een kenniscentrum voor jonge ingenieurs in Aalten. De BeeleWerner Stichting steunt tal van goede doelen. De onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw die hem dat oplevert is een hoge koninklijke onderscheiding voor exceptionele verdiensten voor de samenleving. Zelf treedt Beele niet graag in de publiciteit; hij hecht aan zijn bedrijf en wat dat bedrijf kan betekenen, maar ook aan zijn betrekkelijke anonimiteit.
Marlies Joldersma
Marlies Joldersma (57) is al meer dan twintig jaar bestuurlijk actief voor diverse verenigingen en maatschappelijke instellingen. Van de VNO-NCW Achterhoek tot het Steengroeve Theater, van de Vereeniging Volksfeest Winterswijk tot lid van het dagelijks bestuur van de Rotary Club Achterhoek Oost. Jaarlijks reikt ze als voorzitter van de 100 procent Winterswijk Trofee een prijs uit aan een plaatsgenoot die positief is opgevallen, nu ontvangt ze zelf de decoratie van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Laatste kans: nog snel een voordelig vast energiecontract afsluiten
Enschede -
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Move East
Van fatbikes tot elektrisch rijden: kom het uitproberen bij dit toffe event
-
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM
Hengelose stadsfilmer Frans Rientjes heeft de camera uitgezet: ‘Wie heeft er nog geld voor over?’
Stadsfilmer Frans Rientjes zal voorlopig niks meer filmen. „Ik heb de camera voor onbepaalde tijd uitgezet. Ik doe even niks meer.” Boos en teleurgesteld als hij is in de gemeenteraad, die eerder zijn journaals en documentaires aankocht en nu niets meer wil.Hengelo
-
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
Met videojournaal
Gemist? Twentse arbeidsmarkt raakt over z'n toeren & onderzoek naar vermeend racisme tegen Ajacied Brobbey
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben de belangrijkste nieuwsfeiten voor je op een rij gezet. Dit is het nieuws van woensdag 31 mei.Enschede -
PREMIUM
Opmerkelijke twist in hennepzaak: Enschedeër vrijgesproken ondanks eerdere veroordelingen
Enschedeër Gabriël B.A. heeft deze woensdag geluk. Politierechter Manuel ziet geen bewijs dat hij de man was achter een hennepkwekerij met 1400 planten in een bedrijfspand aan de Van Mislostraat in Enschede. Hij wordt vrijgesproken. En dat terwijl B.A. al vaker is veroordeeld voor betrokkenheid bij de hennepteelt.Enschede