Volledig scherm
Michelle Vigier (rechts) en Elisabeth Kasakow, eerder dit jaar in Enschede. © eigen foto

Duitse UT-studenten brengen visie van Greta Thunberg naar Enschede

ENSCHEDE - Nederlanderse ‘boomers’ in de grensstreek zouden zich meer moeten verdiepen in gevolgen van klimaatverandering. Dat vindt Elisabeth Kasakow van de onlangs opgerichte klimaatbeweging Euregio For Future.  

Kasakow, afkomstig uit Duitsland en studente aan de Universiteit Twente, staat samen met een vriendin van haar, Michelle Vigier, deze zondagmiddag op de Oude Markt in Enschede om aandacht te vragen voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. Ze delen recyclebare flyers uit en gaan in gesprek met passanten, over kleine dingen die ze in hun leven kunnen veranderen om de wereld beter door te geven dan hoe ze hem ooit achterlaten. Die ‘awareness’ creëren is vooral hier in Nederland nodig, stellen ze. 

„In Duitsland is de klimaatbeweging veel sterker”, volgens Kasakow. Fridays For Future, waar Euregio For Future een tak van is, is daar in zo’n 150 Duitse dorpen en steden actief. Maar aan de Nederlandse zijde van het Euregio-gebied blijft het opvallend stil, vinden ze. Volgelingen uit Twente heeft hun beweging nog niet. „Waarom weet ik niet. Misschien vinden mensen het hier moeilijker om uit de comfortzone te stappen.”

Wat hen betreft moet dat snel veranderen. Ze willen als jongeren, volgens de wijze van Greta Thunberg, politiek verandering afdwingen. Noodzakelijk om de klimaatcrisis te stoppen en de planeet leefbaar te houden, stellen ze. Gesprekken en discussies daarover met gewone mensen zijn daarin een eerste stap, geeft Kasakow aan. Uiteindelijk hoopt ze dat het ervoor zorgt dat het de gesloten mindset van - met name - ‘boomers’ doorbreekt. „Mensen kunnen wel zeggen dat het niets helpt als ze in hun eentje iets doen. Maar kleine stapjes helpen ook.”

In samenwerking met indebuurt Enschede