Corrie Voorhuis opbezoek bij Cobi Kloppenburg. Strijd tegen eenzaamheid in een flat in Enschede aan de J.J.van Deinselaan. b
Volledig scherm
PREMIUM
Corrie Voorhuis opbezoek bij Cobi Kloppenburg. Strijd tegen eenzaamheid in een flat in Enschede aan de J.J.van Deinselaan. b © Cees Elzenga / hetoog.nl

Eenzaamheid: Deze drie dilemma’s zetten ouderen vaak op achterstand

In een eerder onderzoek beschrijven ouderen bij herhaling drie thema’s aan de schaduwkant van de ouderdom: schaamte, eenzaamheid en vooroordelen. Gebruik ze als inspiratie voor uw reactie.

Schaamte

Willem
Volledig scherm
Willem © .

Willem woont in een woongroep voor ouderen. Elke week is er een activiteit, bijvoorbeeld een wandeling naar een café om samen een ijsje te eten, of een bezoek aan het museum. Het lijkt Willem erg leuk en toch gaat hij nooit mee. Sinds een aantal jaren heeft hij namelijk problemen met incontinentie. Willem is een verzorgde man en hij let er ook in zijn pensioen nog op altijd goed gekleed te zijn. Daarom stoort dit hem des te meer. Na een aantal pijnlijke beschamende ongelukjes heeft hij besloten niet meer mee te gaan op uitjes.

Hoe kan de organisatie rekening houden met dit soort situaties? Hoe vraag je naar zulke gevoelige belemmeringen? En hoe kun je er voor zorgen dat Willem toch weer meedoet aan sociale activiteiten?

In samenwerking met indebuurt Enschede