Volledig scherm
PREMIUM
Nadï van de Watering © Bert Beelen

Eenzame Twentse jongeren kruipen op social media uit hun schulp: #maatjegezocht

ENSCHEDE - Niemand om mee te praten, al jaren niet. Eenzame jongeren stappen nu via Twitter uit hun isolement op zoek naar nieuwe contacten. Tweets met de hashtags #eenzamejongeren #maatjegezocht gaan viral. “Ik denk dat ik drie jaar geleden voor het laats een echt, goed gesprek had”.

Eenzaamheid onder jongeren kreeg de afgelopen dagen ineens een gezicht door de 25-jarige Nadï van de Watering uit Nijmegen (@nadivdw), die haar verdriet open en bloot deelde op Twitter. „Ik zit elke dag alleen. Ik heb hooguit 30 min fysio. Tot zover mijn sociale leven.” Ze voegde er de twee hashtags aan toe. Die werden trending op internet. Alsof het de onthullende #MeToo-beweging betrof, beseften jonge mensen overal in het land dat ze ‘niet de enige zijn’ en niet hoeven te berusten in hun lot. Samen maken ze nu een groot probleem zichtbaar.

Volgens universitair docent Gerine Lodder heeft tussen de 3 en 10 procent van de jongeren te maken met chronische eenzaamheid. Wereldwijd is ze één van de weinige deskundigen op dit gebied. Langdurige eenzaamheid is een probleem met verstrekkende gevolgen, zegt zij. Los van het verdriet, kan het een voorbode zijn van een leven met meer mentale problemen, meer drugs- en drankgebruik, en zelfs een kans op vroegtijdig overlijden.  „Het taboe moet eraf”, vindt ze.

  1. Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest
    PREMIUM
    Column

    Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest

    Nee, we hebben hier niet onder een steen gelegen. Anders hadden we Onno van Veldhuizen van Enschede wel geconfronteerd met brandende actuele vragen. Waarom zijn de Belgen niet gastvrij ontvangen? Desnoods in de vorm van een verplichte busreis voor goedwillende fans? En wat dat wel niet kost: een massale politiemacht met dienders uit alle uithoeken van het land die donderdag het straatbeeld in de stad domineerde?

In samenwerking met indebuurt Enschede