Volledig scherm
Het vernielde bedrijfsverzamelgebouw aan de Burgemeester van Veenlaan © Carlo ter Ellen DTCT

Eigenaar vernielde Witgoed-XL in Enschede: 'Het liefst begon ik gisteren weer'

ENSCHEDE - Voor Wijbe Bartelds, eigenaar van Witgoed-XL en Kringloop Enschede, is het wachten op een oplossing en de onzekerheid over de toekomst van zijn twee bedrijven het ergste. Nadat een grote brand vorige week bijna het gehele bedrijvencomplex aan de Burgemeester van Veenlaan verwoestte, staat Bartelds er heel slecht voor.

„Het liefst was ik gisteren al weer begonnen”, vertelt hij. „Maar ik ben mijn twee bedrijven kwijt, al mijn goederen en tot slot ook een groot deel van mijn klanten.” 

Dodelijke concurrentie

Klanten van zijn witgoedzaak zijn aangewezen op de monteurs en de garantie op de gereedschappen. „Als jouw vaatwasser of de koelkast het niet meer doet, dan heb je meteen een nieuwe nodig”, aldus Bartelds. „Dan zoek je zo snel mogelijk een oplossing en dat betekent dat je als klant naar de concurrent stapt. Behalve onze monteurs die nog bereikbaar zijn, kunnen we op dit moment niets voor onze klanten betekenen.”

Hulp

Bartelds krijgt vanuit alle kanten hulp aangeboden. „De gemeente en vrienden van mij helpen met het zoeken naar een nieuw onderkomen. Maar het liefst willen wij in Enschede blijven, hier ligt eenmaal onze bekendheid”, vertelt de gedupeerde. „Een pand in de binnenstad zou ook niet helemaal geschikt zijn, omdat onze klanten bijvoorbeeld met aanhangers komen.”

De ondernemer vreest dat het nog lang duurt tot hij duidelijkheid over de situatie krijgt. „Op dit moment weet ik nog helemaal niets. Wanneer ik weer kan beginnen, de oorzaak van de brand, of ik een vergoeding krijg: niets."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede