Volledig scherm
© Thinkstock

Enschede komt met nieuw voorstel over inrichting huishoudelijke hulp

ENSCHEDE – De Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) is een wet die ingrijpt in het leven van vaak oudere stadsgenoten, die hulp behoeven om het huis op orde te houden. De wet ging op 1 januari 2015 in, twee jaar later sleutelt de gemeente Enschede nog aan de uitwerking. Er ligt nu een nieuw voorstel over de inrichting van de huishoudelijke hulp.

Dat ‘sleutelen’ komt door een uitspraak van de hoogste bestuurlijke rechter, de Centrale Raad van Beroep, gevolgd door een brief van staatssecretaris Van Rijn. Ondanks aanwijzingen van rechter en Van Rijn hield Enschede met instemming van de gemeenteraad vast aan het beleid om de huishoudelijke hulp af te rekenen op prestaties en niet in uren uit te betalen.

Schoon en leefbaar
Op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep liet de gemeente onderzoek doen. Volgens rechter en Van Rijn moest de kwalificatie 'schoon en leefbaar huis' precies omschreven worden. De onderzoekers concludeerden dat het benoemen van de activiteiten in huis van de huishoudelijke hulp en de frequentie niet genoeg waren. Op basis daarvan formuleren ambtenaren een nieuw voorstel over de inrichting van de huishoudelijke hulp. Het ligt er in concept. De 14de komt het in het college van B en W en op 27 februari mag de raad (nog eens) kiezen.

Voorstel
In de geest van de wet van 2015 en het besluit van de gemeenteraad om voor resultaatgerichte hulp te gaan, ligt er nu een voorstel dat een schoon en leefbaar huis belooft, plus ruimte voor het sociale contact tussen verzorgde en verzorgende. Het laatste werd node gemist in de nieuwe wet. Of de hulp ook nog eens in uren wordt aangeboden is aan de politiek. Gesprekken met alle cliënten komen er wel. Te beginnen per 1 april. Bij een 'nee' tegen de uren, kan Enschede rekenen op verzet. Bij de FNV liggen nog 43 bezwaren van stadsgenoten tegen de WMO. Ze willen hun uren terug. Die kunnen op de juridische steun van de bond rekenen.

In samenwerking met indebuurt Enschede