Volledig scherm
© Thinkstock

Enschede komt miljoenen tekort door extra huishoudelijke hulp

ENSCHEDE - Iedereen heeft recht op een schoon en leefbaar huis. Daar komen nu vijf pakketten bij waardoor de kosten jaarlijks met 3 tot 6 miljoen euro stijgen. Om en nabij 5000 Enschedeërs krijgen die nieuwe pakketten aangeboden in persoonlijke gesprekken. Heel precies wordt vastgelegd wat en hoe gewerkt moet worden en waar de werkzaamheden plaatshebben.

De invoering van het nieuwe systeem huishoudelijke ondersteuning was nodig omdat de Centrale Raad van Beroep vorig jaar oordeelde dat gemeenten bij de toekenning van huishoudelijk hulp niet zomaar uit mogen gaan van een ‘schoon en leefbaar huis’. Dat begrip is te vaag en moet verder worden ingevuld, aldus de raad. Die uitspraak had gevolgen, wethouder Jurgen van Houdt moest aan het werk en leverde donderdag de nieuwe werkwijze op.

Het gaat er nog steeds om dat huishoudelijke hulpen voor een schoon en leefbaar huis moeten zorgen. Daarbij komen nu vijf pluspakketten. Betrokkenen komen nu ook in aanmerking voor de pakketten, hygiëne, wasverzorging, regie, maaltijdverzorging en zorg voor minderjarige kinderen.
“Welke ruimte moet worden schoongemaakt? Welke activiteiten moeten er gebeuren en hoe vaak? Dat komt allemaal in een nieuwe beschikking te staan. Het gaat om de resultaten niet om de hoeveelheid uren. Iedereen weet straks precies wat hij van zijn hulp kan verwachten”, aldus Van Houdt die daarmee ook maar meteen vaststelt dat Enschede niet terugkeert naar het oude systeem waarbij cliënten uren kregen toegewezen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

In samenwerking met indebuurt Enschede