Volledig scherm
De nieuwe wethouders van Enschede © Cees Elzenga / hetoog.nl

Enschede vestigt nieuw record: langste formatie ooit bij grote steden

ENSCHEDE - 117 dagen. Zolang heeft de formatie van de nieuwe coalitie in Enschede formeel geduurd als de vijf wethouders komende maandag (16 juli) de eed en belofte afleggen aan de gemeenteraad. Een nieuw record.

Kennisplatform De Collegetafel houdt het reilen en zeilen rond gemeentebesturen in Nederland in de gaten, waaronder de formatieprocessen. Sinds 2002 is het niet meer wettelijk verplicht om binnen zes weken na de verkiezingen een nieuw college te presenteren.  

Langer dan Den Haag

In de categorie grote steden - gemeenten met meer dan 100.000 inwoners - hebben de coalitieonderhandelingen nog nooit zo lang geduurd als dit jaar in Enschede. Het laatste record stond op naam van Den Haag, waar de formatie vier jaar geleden 99 dagen duurde.

In Enschede werd op dag 100 een akkoord bereikt tussen Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie. Een formatie is echter pas afgerond als de wethouders in de gemeenteraad zijn beëdigd.  Ook bij een benoeming, afgelopen donderdag op dag 113, is het formatieproces officieel nog niet afgerond.

Niet de langste ooit

De 117 dagen komt niet meer in gevaar. Donderdagavond kregen alle beoogde wethouders toestemming van de gemeenteraad. Het coalitieakkoord is al besproken in de raad, maar behalve door de vijf coalitiepartijen alleen door eenmansfractie DENK omarmd.

De andere oppositiepartijen stemden tegen het coalitieakkoord, dat volgens hen te weinig ambitie, lef en concrete plannen bevat. Het raadsakkoord, waarin alle twaalf fracties afspreken belangrijke thema's voor inwoners te behandelen, is wel unaniem aangenomen.

Enkhuizen

De formatie in Enschede is overigens niet de langste ooit bij gemeenten. Dat record (2010, Diemen, 127 dagen) wordt dit jaar waarschijnlijk verbroken door Enkhuizen.  De wethouders worden daar mogelijk pas na het zomerreces (na meer dan 160 dagen) benoemd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

  1. ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinterhoorn leeft
    PREMIUM
    Video

    ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinter­hoorn leeft

    ENSCHEDE - Midwinterhoornblazers merken dat de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed de traditie goed heeft gedaan. Het vooral in de grensstreek bespeelde instrument kreeg in 2013 al die status, maar ook het bouwen van de midwinterhoorn is sinds dit jaar opgenomen op de Nationale Inventaris. De Twentse clubs zien dat terug in hun ledenaantal: “We zijn stabiel. Deze traditie heeft toekomst.”

In samenwerking met indebuurt Enschede