Enschedeër is record alweer kwijt: nog grotere monstervis gevangen

VideoDick Jansen uit Ulft heeft samen met zijn vismaatje Mark Buijl een meerval met een lengte van 2 meter en 36 centimeter uit de Oude IJssel aan de kant gehaald. Daarmee is het Nederlands record dat net afgelopen week in Enschede was gevestigd, alweer verbroken.

,,Ik zag het artikel van de record-meerval in de krant. Vang ik vannacht dit enorme beest. Dat is toch wel héél frappant. En we waren niet eens op meerval aan het vissen”, zegt de verbouwereerde 37-jarige Ulftenaar.

Jansen is wat je noemt een liefhebber. Hij vist al jaren met zijn voormalige buurman Mark Buijl uit Gaanderen. Op karpers. Nooit op meervallen, wat dat is niet zijn vis. Het monster dat hij vannacht in de buurt van het uitkijkpunt Engbergen aan de haak sloeg, noemt hij dan ook bijvangst.

Volledig scherm
Dick Jansen is naast zijn gevangen meerval gaan liggen. ,,Om een indruk te geven hoe groot hij is. Uitgestrekt meet ik 2 meter 40." © Dick Jansen

De weegschaal sloeg op error 

,,Maar zo’n enorm groot beest maakt dat dan ook wel weer heel bijzonder. We schrokken ervan toen we in de gaten hadden hoe enorm het exemplaar was.”

 Jansen en Buijl hebben er een klein half uur over gedaan om de vangst aan wal te krijgen. ,,Mijn weegschaal sloeg op error, die gaat maar tot 60 kilo. Ik schat dat de vis toch zo’n 80 tot 100 kilo moet hebben gewogen.”

Grootste roofvis

De meerval is de grootste inheemse roofvis van Nederland. De beesten staan erom bekend dat ze heel lang en oud kunnen worden. De hoogste aangetoonde leeftijd van een meerval was 80 jaar, de grootste ooit gevangen wereldwijd 2.78 meter.

In samenwerking met indebuurt Enschede