Volledig scherm
Kunstenaar Huub Filart schilderde het inmiddels gesloopte café Hemken op het elektrokastje in de wijk Bothoven © Lars Smook

Enschedees Café Hemken komt weer tot leven

ENSCHEDE - Café Hemken, het zal bij weinig Enschedeërs een levendige herinnering oproepen. Toch stond dit bruin café meer dan 128 jaar in Enschede aan de Gronauschestraat, wat nu de Espoortstraat heet. 

De oude kroeg werd in 1986 met de grond gelijk gemaakt. Maar het café is nu weer in de stad te zien. Op initiatief van wijkraad de Bothoven schilderde kunstenaar Huub Filart in opdracht van de wijkraad, het historsche pand op een elektrokastjes op de hoek van de Klomp en de Oldenzaalsestraat.

Bruin café
Kastelein ‘Hennik’ Hemken bestierde tot zijn dood het etablissement. Wie daar midden jaren tachtig van de vorige eeuw naar binnenstapte, ging even weer terug in de tijd. Het interieur, zoals de bar, de altijd netjes geschrobte vloer, de biljarttafel en de oude barkrukken hadden allemaal de tand destijds goed doorstaan, vertelt Johan Hemken. Wiens vader een neef was van de uitbater. „En Hennik schuifelde dan in zijn stofjas naar achteren, naar de kelder om een fles drank te halen voor de klant. Hij had er naast de kroeg ook een slijterij bij. Dat is vrij uniek”, vult Johan Hemken aan.

In samenwerking met indebuurt Enschede