Enschedees stel heeft schuld van 30.000 euro: ‘Ik ben dom en naïef geweest’
ENSCHEDE - Merel (36) en Frank (37) hebben een schuld van 30.000 euro. Het ging helemaal mis toen hun dochter ziek werd. Er was geen tweede inkomen meer en ook geen spaarpot. De zorgkosten stapelden zich op. Met vier kinderen hebben ze nu een weekbudget van 100 euro. „Armoede kan iedereen overkomen.”
„10 euro. Meer heb ik nu niet op mijn rekening staan. En ik moet nog een week. Dat is niet erg of zielig, het is zoals het is. Ik schaam me er ook niet voor, want ik kan onze situatie goed uitleggen. Familie en vrienden begrijpen het, de kinderen weten niet hoe problematisch het eigenlijk is en de buitenwereld heeft geen idee. Daarom wil ik mijn verhaal alleen anoniem vertellen. Niet voor mezelf, maar voor mijn kinderen.”
„Ik was negentien jaar toen ik samen met mijn man onze eerste lening aanvroeg. We wilden een autootje kopen en hadden niet genoeg geld. We kregen zonder moeite een krediet bij de bank, een lening op basis van onze studiefinanciering. Daarna waren het steeds kleine bedragen bij elkaar. Toen ik 22 jaar was, hadden we een schuld van 30.000 euro.”
„Dat is heel dom en naïef. Ik kan er echt niks anders over zeggen, kan ook naar niemand anders wijzen. Als tieners maakten we keuzes waar ons gezin voor altijd last van zal blijven houden. Dat vind ik heel heftig en dat raakt me nog steeds.”
Op het randje
„Komt wel goed, dachten we en gingen aan het werk. Ik begon als dansdocent, freelancetekstschrijver en winkelmedewerker. Frank werkte bij een vervoersmaatschappij. Hij is hoger opgeleid en kon zeker meer, maar hij verdiende goed met zijn onregelmatige diensten. Je kiest voor de makkelijke weg en wil zo snel mogelijk aan je verplichtingen voldoen. Ik blijf er vaak nuchter onder, maar er zijn momenten dat het me ineens naar de keel grijpt.”
„Lange tijd zijn we bang geweest dat we niet van onze schulden af zouden komen. Want soms waren we gedwongen weer nieuwe schulden aan te gaan. Op de een of andere manier werkt dat zo als je iets nodig hebt, dus we hadden wat dingen op rekening. Maar met twee goede inkomens hadden we het onder controle. Ook toen ons gezin groeide. We hebben twee meiden, van 15 en 12 jaar, en twee jongens, van 10 en 8. Het was altijd een beetje leven op het randje, maar het liep. We deden geen gekke dingen en losten maandelijks wat af.”
Stadsbank
„Vorig jaar zomer werd onze dochter ziek: een psychische crisis met opname. Ze kon een jaar niet naar school. Ik moest stoppen met werken en dat heeft ons genekt. We hadden geen tweede inkomen meer, maar kregen wel extra zorgkosten. Zonder financiële buffer ging het snel mis.”
„We hebben ons gemeld bij de Stadsbank en krijgen nu weekgeld: 100 euro. We zijn de regie over onze financiën volledig kwijt en dat moet ook. De bank is zojuist akkoord gegaan met onze aanvraag voor het minnelijk schuldentraject. Ik ben enorm dankbaar. Nog drie jaar een weekbudget en dan kunnen we eindelijk met een schone lei beginnen.”
Als tieners maakten we keuzes waar ons gezin voor altijd last van zal blijven houden
„We leven nu een beetje als hippies. We moeten het zelf leuk maken met simpele dingen, bewuster en duurzamer leven ook. Ik zie het als winst dat ik dit op mijn 36ste leer en door kan geven aan mijn kinderen. Het is een lesje in nederigheid.”
Sinterklaas
„Als je bij ons thuis komt denk je niet ‘Goh, dat is een schrijnende situatie’. Natuurlijk weten de kinderen dat we niet zoveel geld hebben, maar ze weten niet dat het problematisch is. Alleen ik weet dat we nog maar 10 euro op de rekening hebben. Wat ik de kinderen kan geven, is afhankelijk van welke dag in de maand het is. Deze week kan er dus even niks. Zwembad, bioscoop, met vrienden naar de stad: ze moeten het zelf betalen.”
We moeten het zelf leuk maken met simpele dingen, bewuster en duurzamer leven ook
„Sinterklaas houden we klein. Iemand van Humanitas heeft ons opgegeven voor de Linda Foundation - superlief! We hebben een pakket ontvangen met cadeaubonnen. Die kunnen we zo verdelen dat we een aantal weken de wekelijkse lasten verlichten en zo wat overhouden voor Sinterklaas.”
„Toch voel ik me niet arm als ik hier thuis zit met m’n gezinnetje. We hebben de gunfactor, denk ik altijd. We vragen nooit ergens om, maar krijgen veel hulp. Frank zit in de oudercommissie en heeft fijne contacten op school, onze kinderen doen het goed, zijn netjes en beleefd. Ik kan elke avond koken, ze krijgen gezonde dingen mee naar school en we doen nog eens wat leuks. Ja, we hebben daar nu hulp en ondersteuning bij nodig. Maar ik zou het heel erg vinden als anderen mij daarom het gevoel geven dat ik me voor onze situatie moet schamen.”
(*) De namen Merel en Frank zijn uit het oogpunt van privacy gefingeerd.
4818 KINDEREN IN ARMOEDE
Zo’n 38 procent van alle huishoudens in Nederland heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Volgens voorzitter Genio Ruesen van Stichting Leergeld groeien daardoor alleen in Enschede al 4818 kinderen in armoede op. „Het gaat in je genen zitten. Een gezin dat in armoede leeft, zit continu in de stress om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Kinderen voelen die stress en kunnen daardoor sociaal gehandicapt raken.”
Wanneer ben je dan arm? Als je inkomen beneden 120 procent van het bijstandsniveau ligt, aldus de stichting. Voor een eenoudergezin is dat 1124,63 euro netto per maand, een twee-oudergezin 1606,61 netto per maand. Stichting Leergeld richt zich op deze kinderen en hun ouders die de kosten van school en buitenschoolse activiteiten nauwelijks op kunnen brengen.
Het afgelopen jaar zijn 2803 kinderen geholpen. De meeste aanvragen kwamen binnen voor schoolreisjes, fietsen en gymkleding. „We doen aan symptoombestrijding, we kunnen geen structurele oplossing bieden. We doen ertoe op het moment dat een kind ons nodig heeft.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Professoren en studenten UT trappen massaal in nepmail
Het zijn niet alleen maar kwetsbare ouderen die in nepmailtjes van criminelen trappen. Deze week gingen de studenten en professoren van de Universiteit Twente er massaal met boter en suiker in. Een kwart van de studenten en bijna 30 procent van het personeel klikten op de foute link en gaven hun wachtwoord.Enschede -
PREMIUM
Mayke en Colin halen verkort hbo-diploma in Enschede: 'Niet nog eens vier jaar naar school’
Hogeschool Saxion zet vol in op ‘hbo-light’, nieuwe tweejarige opleidingen. Hbo-light is nog nauwelijks bekend, terwijl studenten er behoefte aan hebben. De arbeidsmarkt vraagt er ook om. „Want je krijgt mensen die doen én denken met elkaar verbinden.”Enschede -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
In Het Mauritshuis wordt Yanovah (8) uit Hengelo herkend als Meisje met de parel
Yanovah Risakotta is pas 8 jaar, maar heeft al een paar mooie fotoshoots op haar naam staan. Ze poseerde onlangs als het Meisje met de parel voor de lens van fotograaf Manon Möller (35) uit Hengelo. De prachtige foto pronkte een week in Het Mauritshuis, nu is ‘ze’ weer thuis.Hengelo
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
PREMIUM
Platina bruidspaar Korrie (92) en Klaas (94) uit Enschede kan niet zonder elkaar, het geloof en de iPad
Voormalig drukker Klaas Pruis is 94, zijn vrouw Korrie Pruis-Alberts 92. Hun lichamelijke gezondheid is een tikje broos, maar geestelijk zijn ze ‘heel goed te pas’. Ze volgen het nieuws uit Enschede en de rest van de wereld op de voet en staan nog midden in de samenleving. Zondag vieren ze hun 70-jarig huwelijksjubileum.Enschede -
Inbreker doet tijdens klus alsof ie thuis is: lekker onder de douche nadat hij avondeten maakte en opat
Een 43-jarige man is woensdag op heterdaad betrapt tijdens een inbraak in een woning in het Duitse Gronau-Epe. Agenten die de woning via een opengebroken deur binnengingen, troffen de man aan die zich net weer had aangekleed. Zijn haren waren nog nat want hij was lekker onder de douche geweest.Enschede
In samenwerking met indebuurt Enschede