Bedrijfsmakelaar Bart Wientjes van Boers & Lem: Mensen zijn huiverig voor bezichtigingen.
Volledig scherm
Bedrijfsmakelaar Bart Wientjes van Boers & Lem: Mensen zijn huiverig voor bezichtigingen. © Frans Nikkels

Enschedese bedrijfsmakelaar: ‘Crisis kan ook kansen bieden’

Nederland werkt massaal thuis. Zo ook bedrijfsmakelaar Boers & Lem. De bezichtigingen staan op een laag pitje, aldus makelaar Bart Wientjes.  

Hoe doet u uw werk nu?

„Ik zit alleen op kantoor, waar ik een afgesloten kamer heb. De rest werkt thuis. Beneden is nog iemand van de binnendienst en ook de taxatiedienst werkt gewoon door. We hebben wel een streng protocol. En wat niet noodzakelijk is, wordt opgeschort.”

Valt er nog iets te makelen?

„Er zijn deze week de nodige deals af te wikkelen, zoals met een producent van schoonmaakmiddelen die vanwege de coronacrisis per direct extra ruimte nodig heeft. In de retail is een behoorlijke vraaguitval. Voor bezichtigingen is men huiverig. Normaal heb ik er zo’n vijftien per week, op dit moment staat de teller voor deze week op zes.”  

Hebben ondernemers niet wat anders aan hun hoofd dan bedrijfsruimte?

„Integendeel. We krijgen geregeld de vraag van huurders of zij een huurkorting kunnen krijgen nu ze zoveel minder bezoekers hebben. Maar daar gaan wij niet over. Wij kunnen ze alleen wijzen op de fiscale voordelen die de overheid voor ondernemers in het leven heeft geroepen.” 

Hoe ziet de toekomst er uit voor uw branche?

„Ik sluit niet uit dat deze crisis het begin is van een nieuwe economie. Nu we massaal aan het thuiswerken zijn, vragen bedrijven zich misschien af of ze hun kantoorruimte op deze manier moeten aanhouden. In de retail zal wellicht de vraag worden opgeworpen of en waar men nog fysieke winkels wil. Die ontwikkeling vraagt van ons als makelaars een andere denkwijze. Ons kantoor is gestart tijdens de financiële crisis en heeft zich vanaf dat moment doorontwikkeld. Als je creatief bent, biedt een crisis ook kansen.”

U sport graag. En nu?

„Ik heb nog nooit zoveel gesport, ook doordat netwerkborrels en feesten zijn afgelast. Lekker hardlopen. De lessen bootcamp zijn geschrapt, maar die volg ik nu online. Dan zet ik de pc buiten en doe mee. Ook dat is wellicht een nieuwe economie, dat je niet meer ergens naar toe hoeft en je kunt sporten waar en wanneer het jou uitkomt.”

In samenwerking met indebuurt Enschede