Enschedese boer heeft vijfhonderd zonnepanelen op zijn varkensstal

VIDEOENSCHEDE - Bijna vijfhonderd zonnepanelen liggen op het dak van een varkensstal in Enschede. Ze leveren stroom voor omgerekend 37 huishoudens. Het is het tweede project van Enschede Energie.

Maar liefst 498 zonnepanelen zijn aangebracht op het dak van de varkensstallen van Maatschap Pipers aan de Zuid Esmarkerrondweg. De boer heeft ongeveer de helft van de stroom nodig voor zijn eigen bedrijf. De rest gaat het net op en levert Pipers op die manier extra inkomsten op. Wethouder Niels van den Berg, Gerrit Jan van der Veen (voorzitter Stawel) en Jeroen Jansen (voorzitter Enschede Energie) verrichten vrijdagmiddag de officiële ingebruikname.

Zuiden

Het grote zonnepanelenproject is een initiatief van Enschede Energie en Energie Coöperatie Buitengebied Enschede. Het is niet verwonderlijk dat deze voorvechters voor een duurzamer Enschede uitkwamen bij Pipers. De daken van zijn varkensstallen liggen op het zuiden en zijn daardoor ideaal voor zonnepanelen.

Enschede Energie nam begin dit jaar het eerste zonnedak in gebruik, bij Twente Milieu. Bij plaatsing op agrarische bedrijven wordt samengewerkt met Energie Coöperatie Buitengebied Enschede. Beide organisaties willen stroom opwekken in en voor Enschede. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP
  1. ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinterhoorn leeft
    PREMIUM
    Video

    ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinter­hoorn leeft

    ENSCHEDE - Midwinterhoornblazers merken dat de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed de traditie goed heeft gedaan. Het vooral in de grensstreek bespeelde instrument kreeg in 2013 al die status, maar ook het bouwen van de midwinterhoorn is sinds dit jaar opgenomen op de Nationale Inventaris. De Twentse clubs zien dat terug in hun ledenaantal: “We zijn stabiel. Deze traditie heeft toekomst.”

In samenwerking met indebuurt Enschede