Volledig scherm
© RGB Stock

Enschedese clubs willen sportkantine als buurthuis

ENSCHEDE - Enschede telt vanaf 1 oktober in ieder geval zes, maar waarschijnlijk zelfs acht ontmoetingsparken. Dit zijn sportaccommodaties die hebben uitgesproken dat zij behalve op sportief gebied, ook een maatschappelijke rol willen vervullen door een ontmoetingsplek voor de wijk te zijn.

De sportkantine als buurthuis. Als het aan de onlangs opgerichte Coöperatie Onmoetingsclusters ligt, wordt dat in Enschede realiteit. Door bij bijvoorbeeld een voetbalvereniging behalve een kantine ook een sporthal, klein zwembad of fitnessruimte te bouwen, versterkt het aanbod. Daarnaast kunnen vergaderruimten overdag verhuurd worden en zijn er mogelijkheden zoals kinderopvang, huiskamer van de buurt en lunchroom. De nieuwe accommodaties worden ontmoetingsparken genoemd.

Zes leden

Vanaf 1 oktober telt de nieuwe coöperatie zes leden. Dat zijn de voetbalclubs Rigtersbleek, Sparta Enschede, Victoria’28, Sportlust Glanerbrug en Achilles Enschede en hockeyvereniging EHV. De omnisportverenigingen BSC Unisson uit Boekelo en Avanti-Wilskracht uit Glanerbrug bepalen de komende weken of ze een handtekening zetten onder deelname aan de coöperatie. Voetbalclubs Vogido en LSV kijken de ontwikkelingen rond de Ontmoetingsclusters nog even aan voor zij eventueel besluiten om in te stappen.

Toekomstige oplossing

Initiatiefnemers Sara Nijenhuis en Wouter du Gardijn, beide betrokken bij voetbalclub Rigtersbleek, zien in de ontmoetingsparken ook een toekomstige oplossing voor sociale vraagstukken, nu steeds meer wordt uitgegaan van de zelf- of samenredzaamheid van inwoners.

De coöperatie, met als voorzitter voormalig VCO-bestuurder Jenne Wierstra, ziet het liefst twaalf ontmoetingsclusters ontstaan in de stad. In elke cluster in ieder geval een sportaccommodatie, maar ook een zorgcentrum, kinderboerderij, wijkcentrum of speeltuin dat als ontmoetingsplek kan dienen.

Zorgboerderij

De eerste stap van de nieuwe coöperatie is het delen van kennis, zegt Sara Nijenhuis. „Maar ook het uitbreiden van activiteiten bij de verenigingen hoort daarbij”, zegt de voorzitter van Rigtersbleek. De voetbalvereniging in Twekkelerveld is bezig met een zogeheten voorliggende voorziening: dagbesteding voor kinderen in plaats van bijvoorbeeld een zorgboerderij.

„Als dat slaagt, zou dat elders ook uitgerold kunnen worden.” Ook is er al een bouwcommissie die onderzoekt hoe nieuwe multifunctionele clubgebouwen in de stad kunnen verrijzen. Sportlust Glanerbrug, Sparta Enschede, Victoria’28 en EHV hebben daar wel oren naar, mits financieel haalbaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede