Enschedese loodgieter (75) zit al 60 jaar in het vak

VIDEOENSCHEDE - Met zijn 75 jaar is Jaap de Vlugt nog steeds actief als loodgieter. Al 60 jaar is hij buizentrekker en pijpensnijder. De loodgieter zit de laatste 25 jaar voornamelijk op het dak, want daar werkt hij het liefst.

Jaap de Vlugt behoort tot de vlot slinkende generatie die van jongs af aan een leven lang hetzelfde beroep uitoefent. ,,Zo langzamerhand wordt het tijd een beetje af te bouwen", grijnst hij. ,,Ik heb me voorgenomen niet meer te investeren in een nieuwe bedrijfsauto. Ik stop wel een keer. Ik denk over twee, drie jaar."

Indonesië

Als jong kereltje belandt Jaap de Vlugt vanuit Indonesië in Nederland. Met z'n ouders, vier broers en vier zussen ontvlucht het gezin het land van Soekarno. Na een jaar Elburg, komt het gezin van elf in 1950 naar Enschede. Jaap doet na de lagere school de ambachtsschool aan de Boddenkampsingel.

Soepeltjes doorloopt hij de dag- en avondopleiding en via het toenmalige leerlingstelsel doet hij praktijkervaring op. 

Veel gezien

Op 14-jarige leeftijd gaat hij als stagiair-loodgieter aan de slag. Via een achterbuurman die hetzelfde vak uitoefent komt Jaap terecht bij de firma Kompelman. Een paar jaar later wordt hij voor het eerst zelfstandig op pad gestuurd. ,,Er was in die tijd een groot tekort aan loodgieters", zegt hij.

Als De Vlugt 22 is, ziet hij op tv mooie beelden van landen als Canada. Hij besluit te emigreren en daar verder te gaan als loodgieter. In London Ontario ontmoet hij een Nederlandse vrouw met wie hij trouwt en een zoon krijgt. Na zes jaar is het huwelijk en daarmee ook de Canadaperiode teneinde. Zijn vrouw en zoon blijven er, De Vlugt vliegt terug naar Enschede, waar hij weer in dienst treedt bij Kompelman.

In 1981 krijgt de Enschedeër een telefoontje uit Saoedi Arabië met de vraag of hij daar als loodgieter wil meewerken aan een groot project dat voorziet in de bouw van heel grote kippenhokken. ,,Bij de bouw ondervonden ze grote problemen. Iemand had gezegd: Jaap moet je hebben." Elke tien weken gaat De Vlugt enkele weken op vakantie. Tijdens een bezoek aan de Filipijnse hoofdstad Manilla leert hij zijn huidige vrouw Estalla kennen. Als zij in verwachting raakt, gaan ze samen terug naar Enschede.

Sinds zijn 63ste werkt De Vlugt als zzp'er. „Ja, het was nog maar twee jaar tot mijn 65ste, maar doordat ik jaren in het buitenland heb gewoond en gewerkt, was mijn pensioenopbouw minimaal. Dus ben ik maar zzp'er geworden.” Helemaal stoppen is echter nog niet aan de orde. Er is immers altijd grote behoefte aan vakmensen.

Volledig scherm
© Lars Smook

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede