Volledig scherm
PREMIUM
Jan ten Tusscher met speed pedelac, een snelle e-bike, die niet terug werd gebracht na de proefit. © Ten Tusscher

Fietsenmakers halen e-bikes terug bij dief thuis: ‘Werden bedreigd met een mes’

Omdat de politie er niet direct werk van kon maken, reden Twentse fietsenmakers onlangs naar Winterswijk om zelf drie gestolen e-bikes terug te halen bij de dief. Eén van hen werd bij die confrontatie bedreigd met een mes.

Volledig scherm
Frank K., vastgelegd door camerabeelden in de fietsenwinkel van Leenders in Hengelo. © Facebook Leenders

Frank K. (50) stond raar te kijken toen er even na middernacht werd aangebeld bij zijn woning in Winterswijk. Voor de deur stond op de vroege zaterdagochtend een uit vier mannen en een vrouw bestaande Twentse delegatie, die maar meteen doorliep naar de tuin en schuur achter de woning van K. Daar stonden inderdaad de drie dure e-bikes, die door K. na een proefrit niet waren teruggebracht.

„Hij was net bezig de stickers met onze bedrijfsnaam van de spatborden te krabben”, zegt Jos Leenders van Leenders Bike Totaal uit Hengelo. Leenders was met een medewerker naar Winterswijk getogen. Ook collega René Pot van Pot Tweewielers uit Haaksbergen was met zijn schoonzoon Kevin en dochter Eline naar Winterswijk gekomen. „Ik had eerder die vrijdag een half uur met de politie aan de lijn gehangen om ze te bewegen die fietsen meteen op te halen, want we wisten dat Frank K. ze in zijn bezit had”, zegt René Pot. „Maar de politie had geen tijd. Ze zouden er na het weekeinde werk van maken, werd me verteld. Maar we waren bang, dat die meneer K. onze fietsen dan al had doorverkocht. Toen zijn we er zelf maar op af gegaan.”

  1. Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest
    PREMIUM
    Column

    Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest

    Nee, we hebben hier niet onder een steen gelegen. Anders hadden we Onno van Veldhuizen van Enschede wel geconfronteerd met brandende actuele vragen. Waarom zijn de Belgen niet gastvrij ontvangen? Desnoods in de vorm van een verplichte busreis voor goedwillende fans? En wat dat wel niet kost: een massale politiemacht met dienders uit alle uithoeken van het land die donderdag het straatbeeld in de stad domineerde?

In samenwerking met indebuurt Enschede