Forse groei rattenoverlast in Enschede: 'Diftar is de oorzaak'

VideoENSCHEDE - De gemeente ontving dit jaar liefst 1200 meldingen van rattenoverlast in Enschede. Een stijging van 20 procent ten opzichte van voorgaande jaren. Een oplossing voor het probleem is er nog niet, ideeën over de oorzaak wél: diftar.

Het nieuwe afvalbeleid van Enschede gaat gepaard met veel afvaldump op straat, waar ongedierte en ratten op af komen. Reden voor Mariette Limburg, woonachtig aan de Beltrumbrink, om omwonenden te attenderen zorgvuldig om te gaan met hun afval. Ze stuurde ruim 170 brieven naar huishoudens in omliggende straten en hing pamfletten op in de buurt. Ook benaderde ze burgemeester Onno van Veldhuizen om iets aan het probleem te doen: de bruine rat.

De bruine rat

Het diertje leeft voornamelijk in de buurt van mensen, en handhaaft zich er gemakkelijk door slechte afvalwerking. Eenmaal gevestigd in je buurt kom je er lastig vanaf; de rat wordt zo'n 3 jaar oud en plant zich het hele jaar voort. In het verleden werd er gif ingezet om rattenplagen in te dammen, maar een wetswijziging begin dit jaar zorgt ervoor dat instanties alleen gif als laatste redmiddel mogen inzetten.

Volledig scherm
Een rat die Mariette Limburg wél ving. © Mariette Limburg

“Dat houdt in dat het riool perfect moet zijn, het groen in de buurt onder controle is en er geen afval op straat ligt”, aldus communicatieadviseur Niek Vergeer van Twente Milieu. Sinds de invoering van diftar is de afvaldump toegenomen. Daar moet eerst een oplossing voor komen, voordat Twente Milieu gif kan inzetten.

Lokdozen

Tot die tijd zit de instelling in een lastig pakket: afwachten en meer primitieve middelen gebruiken. Één daarvan is de lokdoos, maar volgens Limburg werken ze lang niet even goed. “Ik had gisteravond twee lokdozen klaargezet met pindakaas als aas. Vanochtend was de pindakaas weg, maar de dief ook.” Ze noemt het hartstikke gevaarlijk. "Die beesten dragen vaak ziektes, wat als mijn driejarige kleinzoon ermee in contact komt?"

Volledig scherm
Mariette Limburg bij een van haar pamfletten © Annina Romita

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede