Volledig scherm
Een ballon met lachgas. © ANP XTRA

Gebruik en verkoop lachgas vanaf vrijdag in centrum Enschede verboden

ENSCHEDE - De verkoop en het gebruik van lachgas in Enschede is met ingang van vrijdag overal in het stadscentrum verboden. De gemeente heeft het gebied waarvoor het lachgasverbod geldt uitgebreid tot het gehele gebied binnen de singels van Enschede. Tot voor kort was de maatregel alleen van kracht rond het Wilminkplein en de Noorderhagen in de stad.

De uitbreiding van het lachgasverbod zat er al enige tijd aan te komen. De aangescherpte maatregel volgt op de  verkoop van het roesmiddel die op uitgaansavonden met grote regelmaat plaatsheeft bij een kraampje op de Oude Markt. Ook donderdagavond werden de lachgasballonnen nog verkocht in het centrum. 

Verbod na motie

Enschede kondigde het verbod eind vorig jaar af na een aangenomen raadsmotie. Daarin werd opgeroepen het lachgas te verbieden. Dat het verbod aanvankelijk slechts voor een beperkt gebied gold, had te maken met het feiten dat lachgas in principe een legaal product is. Dat het middel wel meteen aan de noordzijde van het centrum in de ban werd gedaan, had te maken het feit dat uit politierapportages bleek dat het gebruik van lachgas daar naast de veelvuldige handel in drugs bijna gegarandeerd tot overlast leidt.

Niet naar zijstraatje

Het lachgasverbod wordt nu, met ingang van vrijdag, meteen fors uitgebreid tot het gehele binnensingelgebied, zegt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede. „We willen voorkomen dat de verkoop zich van de Oude Markt verplaatst naar een zijstraatje. Als de uitbreiding van het gebied maar heel beperkt is, dan nodigt dat misschien uit om het middel in de buurt van de Oude Markt te verkopen. Dat hopen we hier zoveel mogelijk mee te voorkomen. 

Poll

Enschede verbiedt gebruik en verkoop van lachgas in hele stadscentrum

Enschede verbiedt gebruik en verkoop van lachgas in hele stadscentrum

  • Goede beslissing, ongecontroleerde verkoop leidt alleen maar tot overlast (87%)
  • Jammer, een ballonnetje op een stapavond moet toch kunnen? (3%)
  • Opmerkelijk dat de gemeente een legaal product als lachgas verbiedt (10%)
1627 stemmen
Volledig scherm
Het mobiele kraampje voor de verkoop van lachgas zoals dat vorige week vrijdagavond te zien was op de Oude Markt. © Twitter/Iris Rutjes

In samenwerking met indebuurt Enschede