Volledig scherm
De eindtoets van een andere firma dan Cesan. © Koen van Weel

Geen eindtoets uit Enschede dit jaar

ENSCHEDE - Basisscholen kunnen hun groepen acht in april nog geen centrale eindtoets uit Enschede laten doen. Het bedrijf Cesan heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten weten de toets nog niet aan te bieden.

Hij is klaar, maar de markt voor de Cesan-toets valt nog tegen. ,,De toets is in oktober goedgekeurd, dus aan de kwaliteit ligt het niet", zegt Otto Sanders van Cesan, ,,we hebben er helaas  nog onvoldoende  afname voor om nu door te kunnen gaan." 

Scholen kunnen tegenwoordig kiezen uit meerdere leveranciers van de eindtoets, die vroeger alleen door Cito werd aangeboden.  De aloude papieren versies krijgen bovendien steeds meer concurrentie van digitale uitvoeringen, die  adaptief zijn en zich op basis van de antwoorden instellen op het niveau van het kind. 

,,We hebben nu drie mogelijkheden", zegt Sanders, ,,de papieren toets verder ontwikkelen en beter in de markt zetten, stoppen met de toets of een geheel nieuwe adaptieve toets gaan maken. Dat laatste kost wel een paar jaar."

  1. Ruim 550 scholieren naar campus UT en Hannover Messe
    VIDEO

    Ruim 550 scholieren naar campus UT en Hannover Messe

    ENSCHEDE - Meer dan 550 havo- en vwo-leerlingen kwamen maandag met bussen naar de campus van Universiteit Twente voor Science Day. Daar kregen ze lezingen en workshops tijdens de Hannover Messe Challenge, een tweedaags evenement georganiseerd door de UT, Saxion, Windesheim en andere hogescholen en universiteiten. Op het universiteitsterrein stond onder meer de Discovery Truck, waar de leerlingen zelf experimenten uit konden voeren.

In samenwerking met indebuurt Enschede