Volledig scherm
Beeld van een demonstratie van de gele hesjes in Den Haag © ANP

Gemeente Enschede worstelt met demonstratie ‘gele hesjes’

AudioENSCHEDE - Een demonstratie van ‘gele hesjes’ op het Ei van Ko in Enschede, gepland voor zaterdag, is door de initiatiefnemer afgeblazen. Maar aankondigingen op sociale media over de demonstratie maken dat niet duidelijk. De gemeente Enschede worstelt met de onduidelijkheid.

Zowel op Facebook als Twitter staan meerdere oproepen om vandaag in een geel hesje te demonstreren bij het Ei van Ko in Enschede. Geïnspireerd door de ‘gele hesjes-opstand’ in Parijs, willen mensen ‘vreedzaam protesteren’ tegen het regeringsbeleid. ‘Het volk is het zat dat de regering alles naar zijn grootje helpt’, luidt een van de commentaren op sociale media.

Meldingsplicht

Toestemming om een demonstratie te houden is in Enschede niet nodig, maar de gemeente kent wel een meldingsplicht. Minimaal 48 uur voordat een demonstratie plaatsvindt, moet daarvan schriftelijk melding worden gedaan. Dat is ook gebeurd, bevestigt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente. „Wij hebben contact met de melder opgenomen. Na afloop van dat gesprek heeft hij besloten de melding toch in te trekken.”

Hoewel er formeel gezien vandaag dus geen demonstratie is in Enschede, wordt er op sociale media nog steeds opgeroepen om te komen demonstreren. „De melder heeft op zijn eigen Facebookpagina gemeld dat de demonstratie niet meer doorgaat, maar andere berichten kan hij niet zo maar offline halen”, zegt Kamp.

Alert

Door die onduidelijkheid zegt de gemeente er rekening mee te houden dat er zaterdag alsnog gedemonstreerd wordt bij het Ei van Ko. „We zullen daar alert op zijn en de politie zal het monitoren. En als er demonstranten zijn, dan zullen we dat op Enschedese wijze oplossen: als mensen zich rustig gedragen, is er niets aan de hand.”

Quote

We zullen er alert op zijn en de politie zal het monitoren

Ton Kamp, woordvoerder Gemeente Enschede

Schade verhalen

Volgens een van de initiatiefnemers is de melding ingetrokken, omdat de gemeente eventuele schade verhaalt op de organisatoren van de demonstratie. „Zodra iemand schade berokkent aan een derde of aan de gemeente, dan kan dat verhaald worden op de initiatiefnemer”, bevestigt Kamp. „Dat is ook gebeurd bij Project-X. Kennelijk heeft de melder zich niet gerealiseerd dat er aan het organiseren van een demonstratie verplichtingen kleven.”

Radio

1Twente sprak woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede op de radio. Beluister het fragment hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede