Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

GGD vraagt 20.000 ouders in Twente naar effect armoede op hun kinderen

audioENSCHEDE – GGD Twente doet groot onderzoek naar het effect van armoede op kinderen tot twaalf jaar. De uitkomsten zijn in april bekend en moeten gemeenten helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

De komende dagen stuurt de GGD Twente bijna twintigduizend gezinnen in Twente een uitgebreid enquêteformulier. Daarin wordt ouders gevraagd naar de effecten van armoede op het alledaagse leven van hun kinderen. De vragen zijn onderdeel van de Kindermonitor. Dat is een vierjaarlijks onderzoek waarin de Twentse bevolking tegen het licht wordt gehouden op het gebied van welzijn en gezondheid. Kinderen die opgroeien in armoede lopen vaker een achterstand op op het gebied van welzijn en gezondheid. 

Brieven naar gezinnen in alle 14 gemeenten

De twintigduizend brieven die dezer dagen op de post gaan, zijn evenredig over de veertien Twentse gemeenten verspreid. In enkele gemeenten worden wat meer brieven bezorgd, omdat de betrokken gemeenten graag gegevens op wijkniveau willen hebben. Het gaat om Hengelo, Twenterand, Hof van Twente en Rijssen-Holten.

Moeite om rond te komen

Uit de eerste Kindermonitor, in 2013, bleek dat ongeveer een op de vijf gezinnen in Twente moeite heeft om financieel rond te komen. Kinderen die in zo’n gezin opgroeien, zo rapporteerden de ondervraagde ouders, gaan relatief vaak niet op vakantie, of dagjes weg. Bij een op tien van deze gezinnen leidt geldgebrek tot spanningen en kan een kind geen lid van een vereniging of club zijn.

In samenwerking met indebuurt Enschede