Volledig scherm
Moskee aan Tweede Emmastraat. © Toma Tudor

Lange celstraffen voor terroristische aanslag moskee Enschede

ALMELO/ENSCHEDE - Het gooien van twee bierflesjes met brandbaar gas richting de Marokkaanse moskee in Enschede is een aanslag met een terroristisch oogmerk. Dat heeft de Almelose rechtbank deze donderdag bepaald. Volgens de rechters werd bewust een moskee gekozen, als doel de moslimgemeenschap in de gemeente Enschede angst aan te jagen.

Dat de aanslag knullig werd uitgevoerd, door verdachten met een geringe intelligentie, doet aan het terroristische oogmerk niets af, aldus rechtbankpresidente Liesbeth Venekatte en haar collega-rechters. Officier van justitie Jeroen Kuipers, terrorisme-specialist, vervolgde vijf radicale Enschedeërs voor het eerst in ons land voor een dergelijk feit. Zij waren allen nauw betrokken bij de protestbeweging DTG, Demonstranten tegen Gemeente. Die voerde felle actie tegen de komst van asielzoekers naar ons land en de bouw van een azc tussen Enschede en Glanerbrug. Ook werd extreemrechts materiaal bij de vijf gevonden, rechts-extremistische foto's en songs. Veroordeling
De daadwerkelijke gooiers van de molotov cocktails, Danny H. (25), Marco H. (36) en Ronald M. (35), zijn veroordeeld conform de eis van het vier jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk geëist. Zij stapten zaterdagavond 27 februari uit de auto van Raymond S. (34). Hij en Jeroen B. (35) reden weg. Tegen S., die als enige spijt betuigde en meewerkte aan het recherche-onderzoek was een jaar langer voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Jeroen B. liep bij het voorlezen boos weg.

  1. Dit zijn de plannen voor het gezamenlijke Twentse Poppodium
    Video

    Dit zijn de plannen voor het gezamenlijke Twentse Poppodium

    ENSCHEDE/HENGELO - De colleges van Hengelo en Enschede hebben dinsdag gezamenlijk besloten geld vrij te maken voor een Twents Poppodium. Het poppodium gaat per 1 maart 2018 van start en wordt gefinancierd door de 2 steden. Waar vroeger 2 podia (Metropool en Atak) elkaar beconcurreerden, wordt het nu één geheel. Hengelo is de pop-rockstad, voor Enschede wordt gericht geprogrammeerd voor bijvoorbeeld electropop en dance. Er zijn straks 7 podia beschikbaar.

In samenwerking met indebuurt Enschede