Volledig scherm
PREMIUM
Johanna Ter Steege en Huub Stapel. © Annina Romita

Hanna van Hendrik wordt uitbundig locatietheater op het vliegveld in Enschede

VideoENSCHEDE - „Ik ga iets in Twente maken, Huub, doe je mee?”, vroeg Johanna Ter Steege. „Ik doe mee”, antwoordde Huub Stapel. „Waar baseer je dat op?” „Op jouw blauwe ogen.” Met Hanna van Hendrik tot gevolg.

Voor een foto zitten Johanna ter Steege en Huub Stapel even lekker knus op een stilstaande oude Zündapp. Zij achterop, hij stuurt. Om het echt te doen lijken maakt Stapel de geluiden zelf: „Vroem, vroem.”

  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.

In samenwerking met indebuurt Enschede