Hierom is parkeren bij het MST in Enschede zo duur

VideoENSCHEDE - Het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede hoort bij de duurste ziekenhuizen van Nederland om je auto te parkeren. Door de recente verhoging naar 2,90 euro per uur, stijgt het Twentse ziekenhuis naar plek drie in de lijst van ziekenhuizen met de hoogste parkeertarieven. Maar waarom zijn de tarieven in Enschede zo hoog?

Alleen bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Oost in Amsterdam (4 euro per uur) en bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam (3,53 euro per uur) betaal je meer voor het parkeren dan bij het MST in Enschede, blijkt uit een inventarisatie van deze krant.

Van plek 3 naar 5

Enschede stond langere tijd op plek vijf in de lijst van ziekenhuizen met de hoogste parkeertarieven, maar stijgt nu twee plekken. Dat heeft twee oorzaken: de sluiting van Het Havenziekenhuis in Rotterdam, dat 3,20 euro per uur als parkeertarief hanteerde en de gemeente Enschede die begin dit jaar de parkeertarieven heeft opgeschroefd naar 2,90 uur per uur. Het MST volgt daarin de gemeente.

Daarmee is het Twentse ziekenhuis het Diakonessenhuis in Utrecht (2,80 euro) voorbij. „Wij volgen de tarieven van de gemeente”, vertelt Selma Hoekstra, woordvoerder van het MST. „Dus als zij het uurtarief met een dubbeltje verhogen, doen wij dat ook.”

Tarieven verhoogd

Het uurtarief van 2,90 euro bij het MST geldt sinds begin dit jaar. Sinds maandag is daar de verhoging op kortings- en dagkaarten bijgekomen. De prijs van een dagkaart is gestegen met 50 cent, die van een strippenkaart voor vijf bezoeken is 6 euro duurder geworden.

Waarom de tarieven zijn verhoogd? Het MST moet het verschil tussen de reguliere tarieven en de kortingstarieven zelf betalen. Het budget daarvoor is drie ton, maar het kost het ziekenhuis al twee jaar op rij 70.000 euro meer. Om dit gat te dichten, gaan de prijzen omhoog.

(Lees verder onder de graphic)

In samenwerking met indebuurt Enschede