Volledig scherm
PREMIUM
Hans Welscher trouwde met Erna. Op de foto (in de jaren 60) met zijn dochter Maureen, de schrijfster van dit artikel. © eigen foto

Hoe Indische gezinnen in de jaren 50 hun intrek namen in Twekkelerveld: ‘Nederlanders dachten dat wij in een bamboehutje woonden’

ENSCHEDE - Ruim 1300 woningen werden halverwege de jaren vijftig gebouwd in de Enschedese wijk Twekkelerveld. Een deel was bestemd voor gezinnen die Indië moesten ontvluchten nadat Soekarno de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Maureen Welscher groeide er op en keerde terug om herinneringen op te halen met de eerste Indische Nederlanders.

Stanley van Ammersfoort ziet eruit als een onvervalste indo-rocker. En dat is hij ook. Ondanks zijn 75 jaar heeft hij geen tijd achter de geraniums te zitten. Hij speelt nog in drie bands. Die passie ontstond in de wijk Twekkelerveld, het domein destijds van vluchtelingen uit Indië. Hij groeide er op, een tiener in twee werelden. „Mijn vader kreeg een baan in Enschede. Zo kwamen we in een flat drie hoog aan de Algolstraat. ‘Wat een uitzicht hebben we toch’, riep mijn vader in het begin steeds. Maar later begonnen die trappen hem wel tegen te staan.”

  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.

In samenwerking met indebuurt Enschede