Volledig scherm
IronChat draaide op zogenaamde ‘cryptofoons', telefoons die volgens de verkopers absolute anonimiteit garandeerden aan de gebruikers. Toch lukte het justitie om mee te kijken met de verstuurde berichten. © Rob Engelaar

IronChat-onderzoek: voorbereiders liquidatiepoging langer vast

ENSCHEDE - Twee van de drie Twentenaren die dinsdag zijn aangehouden wegens een op handen zijnde vergeldingsactie blijven nog zeker veertien dagen vastzitten. Dat besliste de rechtbank in Almelo vrijdag. De mannen werden aangehouden omdat justitie onderlinge communicatie via de app IronChat volgde.

Het gaat om een 23-jarige man uit Enschede en een 31-jarige man uit Almelo. Een derde verdachte, een 33-jarige Enschedeër, is weer op vrije voeten. Hij blijft wel verdacht van drugshandel en -productie.

Lekken

Volgens justitie dachten criminelen van elkaar dat zij informatie lekten naar de politie. Hiervoor werd een gewelddadige vergeldingsactie voorbereid, en die is door de politie voorkomen.

De 23-jarige man die blijft vastzitten, wordt verdacht van zowel drugshandel als betrokkenheid bij de voorbereiding van een geweldsdelict. 

Vlierstraat

De 31-jarige man die nog in hechtenis blijft, wordt verdacht van drugshandel. Hij zou betrokken zijn bij een drugslab dat zaterdag 20 oktober is ontdekt aan de Vlierstraat in Enschede. De 42-jarige man die toen is aangehouden, zit ook nog steeds vast. Zijn gevangenhouding is onlangs door de raadkamer verlengd met negentig dagen.

In samenwerking met indebuurt Enschede