Volledig scherm
Jorden Leuverman © Jorden Leuverman

Jorden uit Enschede haalt 4000 euro op voor Stichting Ushersyndroom: ‘Echt geweldig’

ENSCHEDE / ZUTPHEN - Het is Jorden Leuverman uit Enschede gelukt. Samen met zijn hardloopbuddy Ruben Aitink deed hij zondagmiddag mee aan de Hanzeloop in Zutphen. Dit om aandacht te vragen voor de zeldzame ziekte die hem en andere patiënten langzaam doof en blind maakt: het Ushersyndroom. Hij hoopte met zijn actie 1000 euro op te halen, maar het werd het viervoudige.

“Echt geweldig”, reageert Jorden na afloop. “De loop zelf ging heel goed. We wilden de 10 kilometer binnen het uur lopen en dat is gelukt. Op moeilijke momenten hebben Ruben en ik elkaar er doorheen gesleept. Het mooiste moment was na 7,5 kilometer: toen kregen we door dat het ging lukken.”

Overweldigend

Nadat Jorden met een interview in deze krant verscheen, stroomden de steunbetuigingen en donaties binnen. “We hoopten duizend euro op te halen, maar het is 4000 euro geworden. Daarvoor wil ik ook Stichting Reggeborgh in het bijzonder bedanken. Ik had dit nooit durven dromen, het is echt overweldigend. Dit doet me ontzettend goed.”

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Jorden Leuverman en Ruben Aitink © Jorden Leuverman

Onderzoek

Het opgehaalde geld gaat naar Stichting Ushersyndroom en wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar een remmiddel, zodat de verslechtering van zicht en gehoor vertraagd worden. Of dit op tijd komt voor Jorden, weet hij niet. “Ik doe dit om de volgende generatie te helpen. Het moet niet over mij gaan maar over hen. Mijn grootste wens is dat de nieuwe generatie Usherpatiënten vanaf de geboorte behandeld kan worden en dat zij gewoon alle sporten kunnen blijven beoefenen. Dat zij niet zo afhankelijk hoeven te zijn van hun aandoening als ik.”

Jorden en zijn actie voor Stichting Ushersyndroom steunen? Dat kan via deze link.

  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.

In samenwerking met indebuurt Enschede