Volledig scherm
PREMIUM
De betwiste arrestatie die leidde tot de straf had plaats in het politiebureau in Enschede. © Toma Tudor

Korpschef schrapt berisping Enschedese agent die collega arresteerde

ENSCHEDE - Korpschef Erik Akerboom heeft hoogstpersoonlijk een berisping van een Twentse politie-inspecteur vernietigd. Dat verklaren meerdere bronnen aan deze krant. 

Herbert Hoekerswever (53) werd vorig jaar gestraft door zijn werkgever omdat hij in 2016 een onterechte aanhouding zou hebben verricht, maar volgens de hoogste politiebaas was er geen sprake van plichtsverzuim.

Met die beslissing komt er binnen de politie een einde aan een jarenlange discussie over een veelbesproken aanhouding in mei 2016, die bovendien breeduit in de media is besproken omdat er sprake zou zijn van discriminatie en etnisch profileren. Hoekerswever heeft dat zelf altijd met klem ontkend.

Arrestatie en aangifte

De ervaren inspecteur hield in het politiebureau in Enschede een man aan, die later een politiecollega bleek te zijn. De Amsterdammer werd aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen. Volgens hem was de aanhouding onterecht, en in een uitgebreid interview in NRC vertelde hij zich vernederd, gekleineerd en gediscrimineerd te hebben gevoeld.

De Amsterdammer deed aangifte van zes strafbare feiten. „Ze zagen alleen een Marokkaan. Wanneer ik als blonde jongen dat bureau was binnengelopen, dan was dit allemaal niet gebeurd.”

  1. Forse waardedaling Turkse Lira ook voelbaar in Twente
    PREMIUM

    Forse waardeda­ling Turkse Lira ook voelbaar in Twente

    ENSCHEDE - De forse waardedaling van de Turkse lira wordt, zij het beperkt, ook merkbaar in Twente. Zo koopt de Turks/Twentse supermarkteigenaar goedkoper Turks groente en fruit in en wordt textiel uit Turkije interessanter om te importeren. Er is ook een keerzijde, Twentse bedrijven die hun producten naar Turkije exporteren, lopen het risico klanten te verliezen omdat die het Nederlandse product niet meer kunnen betalen.

In samenwerking met indebuurt Enschede