Volledig scherm
De Klomp © Google Streetview

Krakers moeten De Klomp 38 in Enschede verlaten

ENSCHEDE - De krakers die een pand van de woningstichting Domijn aan De Klomp in Enschede hebben gekraakt, moeten daar 15 november om 12.00 uur uit. Dat heeft de rechter in een kort geding bepaald. De krakers kraakten eind augustus De Klomp 38.

De woning was tot die tijd bij Domijn in beheer als een zogenoemde 'huis-te-leenwoning'. Dat zijn huizen die in samenwerking met het Leger des Heils en Humanitas onder Dak beschikbaar zijn voor de kortstondige opvang van mensen die dakloos zijn door schulden of een scheiding. Mensen met een acute hulpvraag, die meestal van korte duur is. Domijn heeft met de samenwerkende partners besloten De Klomp 38 niet meer beschikbaar te stellen voor het project, maar deze gewoon te verhuren.

Andere sloten

In augustus stond de woning leeg en op een bepaald moment meldde een buurtbewoner aan Domijn dat het huis was gekraakt. Een makelaar nam namens Domijn poolshoogte bij de woning en trof inderdaad krakers aan. Die waren in het huis getrokken, hadden meubilair erin gezet en bovendien de sloten vervangen. Daarop stuurde de advocaat van Domijn de krakers een aangetekende brief, waarin zij werden gesommeerd voor 14 september de woning te verlaten. Met inlevering van de sleutels en de personalia van de betrokken krakers. Zouden ze dat niet doen dan zou Domijn tegen hen een kort geding aanspannen bij de rechtbank. Want het pand is onverhuurbaar zolang er krakers inzitten en bovendien schrikt het geïnteresseerde partijen af, zo betoogde Domijn.

Op de rechtszitting bleek dat beide partijen er al uit waren gekomen, maar dat ze toch graag een vonnis wilden. Per 15 november om 12.00 uur moeten de krakers het pand De Klomp 38 hebben verlaten op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede