Volledig scherm
PREMIUM
Kunstenaar Rene Guilot is bestolen. © Carlo ter Ellen DTCT

Kunstroof uit Enschedees paradijsje: ‘Duizend bommen en granaten’

ENSCHEDE - Duizend bommen en granaten. Dat lijkt kunstenaar René Guillot wel een gepaste kop boven dit verhaal. 

Volledig scherm
Kunstwerk chimes for peace van Rene Guillot is gestolen. © Rene Guillot

Chimes of peace, heet het werk. Een houten hart dat draait in de wind en tegen vier messing granaathulzen aantikt. „Dat gaf een prachtig geluid, of je kerkklokken hoort luiden. Heel mooi”, zegt kunstenaar René Guillot. Gaf, want het is weg. De messing granaathulzen, elk een halve meter groot en zo’n 300 euro waard, waren blijkbaar een te grote verleiding. Het houten hart bleef in stilte alleen in de boom hangen. „Fucking unbelievable”, zegt Guillot.

Klein wondertje
De diefstal is wonderlijk, want Guillot woont aan een doodlopend weggetje. Passanten zijn er nauwelijks en de boerderij ligt beschut. Guillot woonde en werkte jarenlang op landgoed Wissink in Usselo. Door omstandigheden moest hij daar weg, en daarna deed zich een klein wondertje voor: een eik viel op het dak van de oude, leegstaande boerderij aan de Harberinksweg, op de Usseler Es. Wat doen we ermee, dacht de eigenaar? Slopen of renoveren? Het werd het laatste, en Guillot was de juiste man op het juiste moment. Op zijn rustige nieuwe stek werkt hij aan een beeldentuin, hij wil er workshops gaan geven en hij runt er een kunstuitleen en galerie voor zijn eigen werk. „Ik wil hier van alles gaan doen op cultureel gebied, ik wil kunst de ruimte geven. Ik wil dat mensen elkaar inspireren.  Ik doe dingen uit liefde, want liefde is het enige dat niet bedacht is.” 

  1. Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeergarage MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

    Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeerga­ra­ge MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

    ENSCHEDE/HENGELO – Na een familiebezoek in het MST in Enschede komt Debby Nijenhuis zaterdagmiddag opeens voor een zeer onaangename verrassing te staan. De 47-jarige Hengelose ziet bij de slagboom dat ze een boete van 455 euro open heeft staan, gelijk aan ruim 32 dagen parkeren in de parkeergarage. Een fout in het systeem, zo blijkt iets later. „Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat vind ik niet het ergste. Maar ik word nu opgezadeld met hun probleem.”

In samenwerking met indebuurt Enschede