Volledig scherm
pH meter van Laborie, diagnostisch apparaat dat wordt gebruikt voor onderzoek aan de slokdarm. © Laborie

Laborie in Enschede besteedt productie uit aan Demcon

ENSCHEDE - Demcon gaat medische apparatuur voor Laborie Medical Technologies ontwikkelen, produceren en assembleren. Het Canadese Laborie zelf vertrekt deels uit Enschede.

Zeventien Laborie-werknemers stappen over naar Demcon. Ze gaan volgend jaar aan de slag in het nieuwe Demcon Technolgy Center, dat nu wordt gebouwd op de plek waar tot voor kort het BTC stond. Ze gaan daar de assemblage, kwaliteitscontrole, productservice en reparatie doen van medische producten, die Laborie tot vorige week zelf in Enschede produceerde.

Diagnostische apparatuur

Het gaat om diagnostische apparatuur voor gastro-enterologie (maag- en darmstelsel) en urodynamica (blaas en urinewegen). Laborie – het voormalige MMS - had eind vorig jaar nog 135 man aan het werk in Enschede en kondigde aan de productie naar Canada te verplaatsen. Dat gaat dus niet door; Demcon neemt het over. Laborie blijft nu met in totaal 75 werknemers in Enschede. Die werken onder andere in het magazijn, in de verkoop of op de afdeling financiën.

Productontwikkeling

Directeur Dennis Schipper van Demcon is blij dat de productie nu niet naar Canada gaat, maar aan Demcon wordt uitbesteed. „We kunnen op deze manier onze positie op de medische markt versterken. In de toekomst zie ik ook kansen om voor Laborie productontwikkeling te gaan doen.”

Goed vergelijkbaar

Zijn collega Benno Lansdorp vult aan: „De producten van Laborie zijn qua technologie en complexiteit goed vergelijkbaar met de medische apparaten die Demcon ontwikkelt en produceert.” In eerste instantie zal Demcon de overgenomen productie- en service-activiteiten gaan uitvoeren in het Enschedese pand van Laborie, meldt Lansdorp. „Zodra het Demcon Technology Center gereed is, in het eerste kwartaal van volgend jaar, verhuizen we naar onze nieuwbouw.”

Volledig scherm
Systeem van Laborie voor onderzoek naar endeldarm en kringspier. © Laborie

De Solar GI HRAM van Laborie wordt gebruikt om nauwkeurige onderzoek te doen naar de druk in het laatste stukje van de endeldarm en de kringspier.

In samenwerking met indebuurt Enschede