Gymlerares Carlijn Westerveld geeft nu online les.
Volledig scherm
Gymlerares Carlijn Westerveld geeft nu online les. © Carlijn Westerveld

Leerlingen in Enschede spelen thuis beweegbingo

Carlijn Westerveld (28) is sinds zes jaar docent lichamelijke opvoeding aan het Stedelijk Lyceum in Enschede. Nu stimuleert ze vanuit huis haar leerlingen om te bewegen.

1. Je zit net als de leerlingen thuis. Hoe vul je, je dagen?

„Ik ben vooral bezig met mijn mentorklas. Ik spreek mijn leerlingen veelvuldig. Telefonisch of via het programma classroom. Dat werkt op zich goed. We hebben het over allerlei zaken. Hoe gaat het met hen zelf en met hun familie? Of het lukt met het huiswerk en of ze bij kunnen blijven. Zo probeert elke mentor met zijn of haar klas op afstand toch goed contact te houden. Die interesse vinden de leerlingen prettig, merken we.”

2. Kun je wel aan je eigen vak aandacht besteden?

„Natuurlijk niet zoals in de normale situatie met echte gymlessen, maar we proberen er wel voor te zorgen dat leerlingen ook thuis voldoende bewegen. Daarvoor geven we tips via classroom. En ook challenges. Elke week plaatsen we er enkele bij.“

3. Hoe zijn de reacties van de leerlingen?

„We proberen het zo leuk en afwisselend mogelijk te houden. Dan kun je denken aan voorbeeldvideo’s jongleren en beweegbingo. Wie het meeste aantal punten heeft, mag de nieuwe challenge kiezen. Natuurlijk zie je, net als in een normale gymles, een verschil tussen het fanatisme van leerlingen. Maar over het algemeen merk je dat iedereen het leuk vindt, ook ter afwisseling van het andere huiswerk.”

4. Doe je er zelf aan mee?

„Ja, ook ik probeer zo fit mogelijk te blijven. Ik kan sowieso moeilijk stilzitten, dus loop een paar keer per week hard en doe ook de oefeningen van de leerlingen thuis.”

5. Is lesgeven op afstand nog enkele weken vol te houden?

„Het is natuurlijk niet ideaal, maar ik vind de leerlingen nog best enthousiast. Wat mijn lessen betreft, zie je dat terug in de foto’s en filmpjes die leerlingen sturen van als ze aan het sporten zijn of thuis bezig zijn met de oefeningen. Als ze dat delen, maken ze elkaar ook enthousiast. Dat is wel heel mooi om te zien.”

In samenwerking met indebuurt Enschede