Man overleden in Enschede na ‘gigantische vuurwerkbom’

VIDEOENSCHEDE - Aan de Gerststraat in Enschede is nieuwjaarsnacht een dode man aangetroffen. Hij is vermoedelijk om het leven gekomen bij een explosie, veroorzaakt door vuurwerk.

De politie kreeg kort na middernacht melding van een vuurwerkongeval in de Enschedese straat. Agenten troffen ter plaatse een overleden man aan. Hij is waarschijnlijk overleden als gevolg van een vuurwerkexplosie, meldt de politie.

Aanhanger opgeblazen

In de straat is te zien dat een aanhanger volledig is opgeblazen. Tien meter verderop is de omgeving afgezet met wit zeil. Bij meerdere woningen in de straat zijn ruiten gesprongen, als gevolg van de knal, die wordt omschreven als ‘gigantisch’.  

Buurman Willem zag het gebeuren. Hij was vlak na middernacht op straat, om omwonenden een gelukkig nieuwjaar te wensen, toen hij ineens een grote flits zag en tegelijkertijd een gigantische knal hoorde. „Ik had net twee handen geschud”, vertelt hij, in kamerjas en met een biertje in zijn hand.

(Lees verder onder de foto)

De Gersstraat in Enschede in de ochtend na het incident
Volledig scherm
De Gersstraat in Enschede in de ochtend na het incident © Lars Smook

Stuk hout

Pas toen hij binnen was geweest - om te zien hoe het met zijn hondjes ging - en terug op straat kwam, zag hij wat de vuurwerkexplosie met zijn buurman had gedaan. Volgens Willem heeft een stuk hout uit de aanhanger de man dodelijk getroffen. De familie van het slachtoffer spreekt dat tegen; volgens hen is hij om het leven gekomen door de enorme druk die vrijkwam bij de explosie.

Net als bij vele andere buren is ook bij Willem de voorruit gesneuveld; het glas ligt overal. Vlak voor zijn deur ligt een spatbord. Afkomstig van de opgeblazen aanhanger, die tien meter verderop staat. „Het lijkt hier wel een oorlogsgebied”, zegt Willem, die ook laat zien hoe een stuk hout door zijn bovenraam op zijn bed beland is. Zo groot was de klap. „Dat vuurwerk wordt steeds zwaarder. Van mij mogen ze het verbieden.” 

Het had net zo goed hem kunnen overkomen, geeft hij toe. „Ik had daar ook dood kunnen liggen.”

Quote

Ik had daar ook dood kunnen liggen

Willem

Reanimeren

Een stuk hout, afkomstig van de aanhanger tien meter verderop, vloog door het slaapkamerraam van buurman Willem. Het glas ligt nog op zijn bed.
Volledig scherm
Een stuk hout, afkomstig van de aanhanger tien meter verderop, vloog door het slaapkamerraam van buurman Willem. Het glas ligt nog op zijn bed. © Arjan te Bogt

De dochter van een buurvrouw heeft samen met enkele anderen nog geprobeerd de man, die ‘s avonds nog rustig op een bankje voor zijn huis van het vuurwerk en de vuurton genoten had en wordt omschreven als een ‘beste kerel’ en een ‘vriendelijke, sociale man’, te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. „Toen hebben we een deken gehaald en die over hem heen gelegd.” De hulpddiensten hebben daarna de plek afgezet met witte doeken, een lijkwagen heeft hem opgehaald. 

Over hoe het heeft kunnen gebeuren, is nog veel onduidelijk. Maar dat er te zwaar vuurwerk in het spel was, daarover is iedereen in de buurt het wel eens. „Dit krijg je niet voor elkaar met normaal vuurwerk”, zegt buurman Teun, wijzend naar de aanhanger, die volledig aan gruzelementen is.

De politie doet uitgebreid onderzoek in de straat. Mensen die iets hebben gezien of meer weten, wordt verzocht contact op te nemen.

De desbetreffende aanhanger. Het fietsje ernaast is speelgoed van kinderen uit de buurt.
Volledig scherm
De desbetreffende aanhanger. Het fietsje ernaast is speelgoed van kinderen uit de buurt. © Arjan te Bogt
Volledig scherm
© News United/Dennis Nengerman
Een dag na dato ligt de Gersstraat er verlaten bij
Volledig scherm
Een dag na dato ligt de Gersstraat er verlaten bij © Lars Smook
Buurtbewoners hebben kaarsjes op de plek van het incident gezet.
Volledig scherm
Buurtbewoners hebben kaarsjes op de plek van het incident gezet. © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Enschede