Zoon Willem wilde perse koffiedrinken bij zijn moeder. Hij bezocht haar zondag met een hoogwerker, een bloemetje en een kan koffie.
Volledig scherm
Zoon Willem wilde perse koffiedrinken bij zijn moeder. Hij bezocht haar zondag met een hoogwerker, een bloemetje en een kan koffie. © Familie Leferink

Man verrast moeder (85) met hoogwerker: ‘Wilde per se koffiedrinken bij ma’

Zijn 85-jarige moeder noemt haar vertrouwde woonplek in Enschede sinds deze week een ‘gevangenis’. Bezoek op haar kamer in woonzorgcentrum Broekheurnerstede is uitgesloten door de nieuwste corona-maatregelen. Zoon Willem liet het daar niet bij zitten en verraste zijn moeder, met een hoogwerker. “Ik moest gewoon koffiedrinken bie ma.”

Het is vaste prik op zondagochtend: Willem Spin gaat dan op de koffie bij zijn moeder, 85 jaar oud inmiddels. Gewoon: even wat kletsen met een bakkie pleur en wat lekkers, zoals zoveel Nederlanders dat zondags doen. Maar na de nieuwste corona-maatregelen van het kabinet leek het een mission impossible geworden. Ouderen in verpleeghuizen kunnen sinds donderdag geen bezoek meer ontvangen. 

Quote

Op zaterdag­mid­dag kreeg ik een telefoon­tje van mijn broer. Hij zei: Ik ga morgen gewoon koffie drinken bie ma.

Rita Leferink

Koffie en bloemen 

Onmogelijk? Dat wilde Willem Spin nog wel eens zien. Hij belde het verzorgingshuis of een bezoek via een hoogwerker wel was toegestaan. De Tukker heeft een bedrijf in het plaatsen van lichtmasten en zodoende beschikking over een hoogwerker... En zowaar, Willem kreeg toestemming voor de ludieke actie en verraste op zondag zijn nietsvermoedende moeder. 

De verpleging, die in het complot zat, had de 85-jarige vrouw op het juiste moment richting het balkon gedirigeerd. Daar stond zoon Willem, inclusief thermoskan koffie en bloemetje. De veilige afstand van 1,5 meter werd keurig bewaard. “Ze was echt totaal verrast, wist niet wat haar overkwam”, vertelt dochter Rita Leferink. “Een schitterende actie in deze moeilijke tijden.”

Rita vervolgt: “Voor die oudjes zijn dit hele ingewikkelde dagen, ze kunnen geen kant op. Mijn moeder zegt zelf: nu weet ik hoe het is om in de gevangenis te zitten. Zo voelt het dus voor haar. Op zaterdagmiddag kreeg ik een telefoontje van mijn broer. Hij zei: weet je wat? Ik ga morgen gewoon koffie drinken bie ma. Ik zei: hoe wil je dat doen? Nou, we hebben het gezien dus, haha.”

  1. In kaart: Hoe hard is jouw gemeente getroffen door het coronavirus?

    In kaart: Hoe hard is jouw gemeente getroffen door het coronavi­rus?

    Eind februari werd de eerste coronapatiënt van Nederland geconstateerd. Sinds die tijd is het aantal bekende besmettingen in Nederland hard gestegen. Op onderstaande kaart vind je het aantal besmettingen per 100.000 inwoners van iedere gemeente. Daarnaast vind je een grafiek met het verloop van het aantal besmettingen in jouw gemeente. De kaart en grafiek worden een keer per dag bijgewerkt op basis van de RIVM-cijfers.

In samenwerking met indebuurt Enschede