Volledig scherm
PREMIUM
Metalmuzikant Björn van Toorn (rechts) speelt samen met zijn band zaterdag op het benefietconcert voor zijn zoontje Iggy (links), die zware operaties heeft gehad. Moeder Willeke en zus Néneh zijn er blij mee. © Emiel Muijderman

Metalfestival in Metropool voor zieke Iggy uit Enschede

ENSCHEDE - Niet veel tienjarigen hebben een eigen metalfestival. Iggy van Toorn wel. Zaterdag staan zeven death metalbands in Metropool op 'Iggyfest' om voor hem geld in te zamelen. Zijn vele opnames in het ziekenhuis zijn een kostbare zaak.

Hoe vaak hij in het ziekenhuis heeft gelegen? "Ontelbaar vaak. Soms voelde het alsof ik nooit meer thuis kwam." Iggy van Toorn zit naast vader Björn. Ze lijken op elkaar. Beiden hebben lang, blond haar en op de zwarte T-shirts die ze dragen, staat in witte letters de naam van een geliefde metalband. Beiden hebben een voorliefde voor harde muziek. Beiden zijn drummer. Maar er is er maar een die de award 'Bikkel van 2019' verdient volgens Björn. En dat is Iggy.

Iggy heeft het Syndroom van Crouzon, een genetische afwijking waarbij de naden van de schedel te snel dichtgroeien. Dat er iets mis was met Iggy, bleek tijdens een bezoekje aan het consultatiebureau. Hij was toen twaalf weken oud. "Eerst dachten ze dat hij een stofwisselingsziekte had en dat hij niet ouder zou worden dan vijf jaar. Dat breekt je als ouder", zegt moeder Willeke. "Toen hij bijna één was, kwamen ze erachter dat hij dit had." Bij Crouzon hoort gelukkig een normale levensverwachting, maar het gezin zou in de daaropvolgende jaren toch in heftig vaarwater terechtkomen.

In samenwerking met indebuurt Enschede