Millimeterwerk, maar eerste deel van nieuwe fietsbrug in Enschede ligt op zijn plek

videoENSCHEDE - Na een hele nacht werken werd de nieuwe fietsbrug aan de Euregioweg in Enschede zaterdagochtend door een hijskraan op zijn plek getild.

Vanwege deze en andere werkzaamheden ligt het treinverkeer tussen Enschede en Gronau er de hele zaterdag uit. De komende maanden wordt door het bedrijf Strukton gewerkt aan de afwerking van de brug en het fietspad.

35 ton

Met een breedte van 5 meter, een lengte van 25 meter en een gewicht van 35.000 kilo is het brugdeel geen kleine jongen. Met speciaal transport kwam de fietsbrug in Enschede aan. Aanvankelijk was het ‘hijsmoment’ gepland rond drie uur ’s nachts, maar de voorbereidingen zoals het bouwen van de steigers namen iets meer tijd in beslag.

Even na vijf uur kon er dan echt begonnen worden met het hijsen van de brug. Met uiterste precisie werd het brugdeel met een hijskraan op zijn plek gezet. Dat was snel gebeurd. Daarna is het brugdeel gelast. 

Volledig scherm
Bij de spoorwegovergang aan de Euregioweg wordt een nieuwe fietsbrug geplaatst door het bedrijf Strukton. © Emiel Muijderman

Fietssnelweg

De fietsbrug naast de Euregioweg wordt de komende maanden afgewerkt. Dat houdt in dat er ook nog een aantal ontbrekende kleinere brugdelen worden gekoppeld. Daar is hooguit een gedeeltelijke afsluiting van de weg voor nodig.

De bedoeling is dat begin oktober fietsers over de brug heen kunnen. Dan ligt er ook een fietspad vanaf de rotonde bij de Sleutelweg langs de Euregioweg naar de brug. De nieuwe fietsbrug wordt gekoppeld aan het bestaande viaduct over de Euregioweg, naast de spoorwegovergang. 

  1. Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’
    PREMIUM
    Reportage

    Niets drijft Twentse zaken­broers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

    ENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.

In samenwerking met indebuurt Enschede