Volledig scherm

Minder last van geluidsoverlast door verkeer dankzij UT-onderzoek

ENSCHEDE - In de toekomst hebben we mogelijk minder last van geluidsoverlast door verkeer. Universiteit Twente-onderzoeker Marieke Bezemer promoveerde onlangs met een project waarbij zij onderzoek deed naar de invloed van het wegdek op geluid.

Irritatie, oorsuizen, cognitieve beschadiging bij kinderen en hartaanvallen zijn Europees gezien de grootste problemen die ontstaan door geluidsoverlast. De vele klachten kunnen wel eens snel minder worden dankzij het project van Bezemer.

Modelmethode

Op de Universiteit Twente ontwikkelde Bezemer een modelmethode waarbij geluidsabsorptie (een verschijnsel waarbij geluidsenergie in warmte wordt omgezet) kan worden voorspeld op zogeheten poreus asfalt (ZOAB - Zeer Open Asfaltbeton). Deze modelmethode kan worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe wegen door in de ontwerpfase de geluidsabsorptie te optimaliseren.

Met behulp van de resultaten van de modelmethode zijn twee prototype wegen ontwikkeld en aangelegd. Beide wegen zijn uitgebreid getest.

  1. Bijna 50 jaar Flip Schoenen in Enschede: 'Wie is Flip?'
    PREMIUM

    Bijna 50 jaar Flip Schoenen in Enschede: 'Wie is Flip?'

    ENSCHEDE - Flip Schoenen bevindt zich in een wijk waar een voornaam volstaat. Even verderop zit bijvoorbeeld Harry's stoffen. Punt is alleen dat schoenhandelaar Edwin Eijkelenkamp helemaal geen Flip heet, net zomin als zijn vrouw Annelies die ook in de winkel staat. En gek genoeg, zijn vader die de winkel in 1971 begon heet ook geen Flip. Die luistert naar de naam Rien. Of eigenlijk luisterde hij daar juist niet naar. Zo is de naam Flip tenminste ontstaan.

In samenwerking met indebuurt Enschede