Volledig scherm
De Penitentiaire Inrichting (PI) Vught met de speciale afdeling 'extra beveiligde inrichting' (EBI). © Hollandse Hoogte

Mohammed B. woedend na komst Tukkers in terroristenbajes

ARNHEM - Vier van de vijf Enschedeërs, die brandbommen naar de Marokkaanse moskee gooiden, zeggen dagelijks te worden bedreigd in de bajes. 

Volledig scherm
Mohammed B. op archieffoto

De veroordeelde rechts-extremisten zitten op de terroristische gevangenis-afdeling in Vught, tussen jihadisten, moslimfundamentalisten en teruggekeerde Syriëgangers.

Ook de tot levenslang veroordeelde moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., bivakkeert in die gevangenis. Hij vernielde een keuken toen hij hoorde dat de vijf veroordeelde Tukkers op dezelfde afdeling waren geplaatst. Dat vertelde advocaat Gijsberts  van Ronald M. maandag in het Gerechtshof in Arnhem.

Zijn cliënt, Danny H., Marco H. en Jeroen B. tekenen hoger beroep aan tegen hun veroordeling. Dit viertal werd door de Almelose rechtbank veroordeeld tot 4 jaar cel waarvan één voorwaardelijk. De vijfde dader, Raymond S. (34), die als enige meewerkte aan het rechercheonderzoek naar het gooien van molotovcocktail, kreeg een jaar minder. Hij ziet af van hoger beroep.

Politieke keuze

De vijf zijn veroordeeld voor een poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. De rechters volgen het Openbaar Ministerie. Dat stelde dat twee bierflesjes met een brandbare vloeistof naar het gebedshuis aan de Tweede Emmastraat zijn gegooid, 27 februari 2016 's avonds, om de islamitische gemeenschap angst aan te jagen en de gemeente te laten afzien van de beoogde bouw van een asielzoekerscentrum tussen Enschede en Glanerbrug.

Door het terroristische oogmerk bewezen te achten, zijn de Tukkers automatisch naar de speciale gevangenis in Vught gebracht. Advocaat-generaal Aris van Holland, de officier in hoger beroep, zei dat in gevangenisregime geen verschil wordt gemaakt tussen rechts-extremisten, zoals deze vijf, en jihadisten. ,,Dat is een politieke keuze.''

De vier veroordeelden vragen nu op vrije voeten gesteld te worden, ook om het zware detentie-regime. Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen vrijlating. Het Gerechtshof beslist over twee weken.

Volledig scherm
Danny H. is één van de Tukkers die in hoger beroep gaat © Tubantia

In samenwerking met indebuurt Enschede