Volledig scherm
Dirk Ditters met zijn zoon en de recordmeerval van 2,27 meter. © Fishing Adventure

Monstervis gevangen in Enschede: Nederlands record verbroken

De grootste meerval ooit gevangen in Nederlandse wateren: dat bijzondere record werd afgelopen week in Enschede verbroken. Op het Rutbekerveld viste Dirk Ditters de monstervis van 2,27 meter uit het water. ,,Het was een gevecht van 20 minuten.’’

De visfanaat zette die bijzondere prestatie neer samen met zijn zoon. Toen ze beet hadden, bleek het nog een hels karwei om de meerval aan de kant te krijgen. ,,Poeh’’, verzucht Ditters. ,,We visten met speciale lijnen en hengels voor meervallen. Anders lukt dit je sowieso niet. Maar dat beest is zo sterk, grote kans dat je lijn alsnog knapt. Het werd een spannend gevecht van 20 minuten. Ik heb uiteindelijk gewonnen ja, maar we hebben de vis netjes teruggezet. De foto's hebben we bewust in het water gemaakt, zodat de vis geen schade op zou lopen.’’

Quote

Dat beest is zo sterk, grote kans dat je lijnen alsnog knappen

Dirk Ditters

Gigabeesten

De meerval is de grootste inheemse roofvis van Nederland. De beesten staan erom bekend dat ze heel lang en oud kunnen worden. De hoogste aangetoonde leeftijd van een meerval was 80 jaar, de grootste ooit gevangen wereldwijd 2.78 meter.

Het Nederlandse record stond op 2.22 meter. De gevangen vis op het Rutbekerveld bleek vijf centimeter groter: 2.27 meter. Ditters is trots op zijn vangst. Dat er bij de zandwinning op het Rutbekerveld zulke enorme ‘bakbeesten’ rondzwemmen, verbaasde hem niet. ,,Laatst heb ik een nóg grotere aan de haak gehad. Toen knapten de lijnen wel’’, vertelt de sportvisser uit Isselburg, net over de grens bij Dinxperlo. 

Visvijver nog niet open

De recordvangst werd gedaan tijdens een besloten sessie van Fishing Adventure. Dat bedrijf wil op het Rutbekerveld tussen Enschede en Haaksbergen graag een commerciële visvijver beginnen, met grote meervallen, steuren en karpers.

Het bedrijf strijdt al jaren om de juiste vergunningen. Zo moet onder meer het bestemmingsplan gewijzigd worden.  Volgens directeur Bart de Vries kan de visvijver naar verwachting april volgend jaar open. Dan kunnen ook andere liefhebbers een poging doen om Nederlands recordhouder te worden. 

Volledig scherm
Dirk Ditters met zijn zoon en de meerval van 2,27 meter. © Fishing Adventure

In samenwerking met indebuurt Enschede