Volledig scherm
© anp

MST scoort ondermaats in Ziekenhuis Top 100

ENSCHEDE - Medisch Spectrum Twente scoort ondermaats in de landelijke Ziekenhuis Top 100.  Vooral op het vlak van vaatchirurgie laat het Enschedese ziekenhuis punten liggen.

Een hoger dan gemiddeld aantal overlijdens en beroertes na een ingreep aan vernauwde halsslag­aders en bovengemiddeld lange wachttijden voor deze ingreep. Onder meer die constateringen zijn voor de samenstellers van de landelijke Ziekenhuis Top 100 reden om het MST op de lijst van de topklinische centra als twee na laagste te klasseren: 24ste van de 26. 

De jongste Ziekenhuis Top 100, een initiatief van onder andere deze krant, baseert zich op de ‘prestaties’ die in 2017 zijn geleverd. Het gaat daarbij om gegevens die de ziekenhuizen zelf aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Navragen

Zoals gesteld vinden de top 100-samenstellers dat het MST punten morst met vaatchirurgie. In een reactie verklaart een MST-woordvoerder het bovengemiddeld aantal complicaties na ingrepen aan hals- en buikslagaders uit het feit dat het ziekenhuis actief navraag doet bij patiënten. Hij wijst erop dat een TIA bijvoorbeeld in de weken na een ingreep elders vaak niet wordt gerapporteerd of zelfs herkend. „Bij de juiste vraagstelling komt die TIA wel boven tafel.”

Wat betreft de wachttijden meldt de MST-zegsman dat er inmiddels actie is ondernomen, waardoor 96 procent van de patiënten nu binnen twee weken wordt geholpen. Een operatie uitstellen wegens vakantie van de patiënt mag niet meer. Verder wordt bij het eerste polibezoek de operatiedatum vastgelegd.

Overigens doet het Enschedese ziekenhuis het op bepaalde andere punten juist weer beter dan gemiddeld. Zo scoort het MST onder andere met pijnmetingen na operaties en met de screening op bloedvergiftiging.

Score streekziekenhuizen

SKB WINTERSWIJK Van de drie ziekenhuizen in onze regio scoort het Streekziekenhuis Koningin Beatrix het hoogst in de Top 100: een vierde plek. Veel punten worden gescoord op het vlak van pijnbestrijding na operaties en het tegengaan van ondervoeding. Beide factoren kunnen een goed herstel versnellen. Een negatief punt voor het SKB betreft het aantal patiënten dat overlijdt door complicaties na een darmkankeroperatie. Dat was in 2017 bovengemiddeld.

ZGT ALMELO-HENGELO Op de lijst waar het SKB een vierde plek bezet, moet het ZGT het doen met de 31ste positie (van de 44). Het ziekenhuis blijft achter met pijnmetingen na operaties en screent ook minder dan gemiddeld op ernstige verwardheid. Verder blinkt ZGT niet uit met pacemakers. Het aantal heroperaties na het plaatsen hiervan is hoger dan gemiddeld. Dat geldt ook voor het aantal complicaties na een ingreep voor een verwijde buikslagader.

In samenwerking met indebuurt Enschede