Het merendeel van de winkels in het centrum van Enschede is gesloten. Nieuwe online platforms moeten zorgen dat er toch omzet is.
Volledig scherm
Het merendeel van de winkels in het centrum van Enschede is gesloten. Nieuwe online platforms moeten zorgen dat er toch omzet is. © Lars Smook

Nieuw online podium om Enschedese ondernemers te helpen: ‘Er is veel belangstelling’

ENSCHEDE - Lokale ondernemers uit Enschede ondersteunen in deze coronacrisis. Dat is het doel van de app winkelcentrumenschede.nl die zaterdag de lucht in ging. 

De app is in feite een online adresboek, geen webshop. Ondernemers laten zien waar zij zijn gevestigd, of en wanneer zij bezorgen en hoe klanten kunnen betalen. Ondernemers kunnen hun gegevens voor de app gratis invullen.

Het initiatief is afkomstig van twee Enschedeërs, Tom Tenniglo en Bart Ensink. Tenniglo werkt bij IT-bedrijf Innovadis in Enschede, Ensink bij online marketingbedrijf Little Rocket in Oldenzaal.

Brainstormen via videocall

Een avondje samen brainstormen via videocall, een domeinnaam regelen  en in no time kon de app worden gelanceerd. „Wij kennen de tools en hoe je die moet inzetten”, aldus Bart Ensink. 

Hij benadrukt dat ze geen commerciële bedoelingen met de nieuwe app hebben. „We werken niet met advertenties.”

Lokale winkels behouden

Hun initiatief namen ze om de lokale winkels in deze coronacrisis te helpen overleven. Bart Ensink: „Grote merken hebben al lang hun eigen e-commerce kanalen. Maar voor lokale ondernemers is het een ander verhaal. Niet iedereen kan zomaar een webshop openen of zich aansluiten op Thuisbezorgd.”

„Deze mensen, en wie dat wel kan, bieden wij een podium in deze app om duidelijk te maken hoe klanten tijdens deze coronacrisis bij hen terecht kunnen. Zie het als een handige gids waarmee je lokale ondernemers in deze moeilijke coronacrisis ondersteuning biedt.”

Veel belangstelling

Zaterdagochtend hadden zich de eerste twee ondernemers aangemeld, halverwege de middag stond de teller op tien. Ondertussen stromen de telefoontjes en berichtjes van ondernemers de hele dag bij Ensink en Tenniglo binnen. „Er is veel belangstelling.”

KoopInEnschede.nl

Eerder deze week werd een ander gezamenlijk online platform voor lokale ondernemers aangekondigd: KoopInEnschede.nl. Dat gaat woensdag 1 april de lucht in. Hierop kunnen consumenten bestellen, betalen en laten bezorgen. Het platform is een initiatief van de ondernemers die zijn aangesloten bij Winkelhart Enschede, de VHSE (horeca) en de warenmarkt en wordt gesteund door de gemeente Enschede.

Gratis voor andere ondernemers

Ensink en Tenniglo stellen de techniek achter de app gratis ter beschikking aan de middenstand in andere steden. „Wie dit initiatief elders wil overnemen, kan van ons gratis de template (broncode) krijgen. Je hoeft alleen een domeinnaam aan te vragen, een Google-account aan te maken en te kunnen werken met het programma Exel van Microsoft. Het is echt heel simpel.” Belangstellenden kunnen mailen naar: info@winkelcentrumenschede.nl

Quote

Zie het als een handige gids waarmee je lokale onderne­mers in deze crisis ondersteu­ning biedt.”

Bart Ensink, mede-initiatiefnemer app winkelcentrumenschede.nl

In samenwerking met indebuurt Enschede